Liefdesgedichten

Liefdesgedichten vormen het meest populaire genre binnen de Europese poëzie. Bijna iedere dichter heeft tijdens zijn leven weleens één of meer liefdesgedichten geschreven.

Hieronder vindt u een lijst met de mooiste liefdesgedichten geschreven door bekende en minder bekende Nederlandstalige dichters.

P.C. Hooft

Gezwinde Grijsaard

'Mijn lief! Mijn lief! Mijn lief'

Herman Gorter

Zie je ik hou van je

Gij staat zo heel, heel stil


Liefdesgedichten alleen met Valentijn?

Natuurlijk niet! Liefdesgedichten zijn ook zeer geschikt om een meisje of dame te verleiden. Ook sommige gecultiveerde heren en gevoelige jongens kunnen geraakt worden, als zij een liefdesgedicht ontvangen van een vrouw of meisje. Moet je dan zelf een liefdesgedicht verzinnen? Nee hoor, de Nederlandse literatuur is rijk aan prachtige liefdesgedichten van beroemde en minder bekende dichters. Let wel een beetje op het auteursrecht: Wanneer een dichter langer dan 70 jaar is overleden, dan vervalt het auteursrecht en mag iedereen zijn of haar gedichten vrij gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de liefdesgedichten van P.C. Hooft en Herman Gorter. Bij dichters die nog leven of korter geleden zijn overleden, moet je eigenlijk om toestemming vragen. Echter de meeste levende dichters hebben er geen bezwaar tegen, als mensen hun gedichten gebruiken voor privédoeleinden.


Uitgelicht liefdesgedicht

Gij zijt een stille witte blinkesneeuw gij zijt een blinke zeeë tintelzee. Gij zijt een schemerwitte leliemeid, gij ziet een wijde vlinderveluwheid. Gij zijt het opene, het witte, 't willende, het wachtend, straalvlammend, lichtlillende. Herman Gorter (1864 - 1927)


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


GEDICHTENBUNDELS


LEESTIPS


Ik heb de liefde lief
De bundel Ik heb de liefde lief biedt een prachtige verzameling liefdesgedichten van veel verschillende dichters uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur.
P.C. Hooft
De beroemde 17e eeuwse dichter P.C. Hooft schreef prachtige en complexe sonnetten over de liefde.
Herman Gorter
De liefdesgedichten van de negentiende eeuwse dichter Herman Gorter komen nog steeds heel modern over. Zijn liefdesgedichten zijn zeer geschikt voor Valentijnsdag.
Leonard Nolens
Leonard Nolens is een hedendaagse dichter die prachtige liefdesgedichten schrijft.

Studystore: 5%-10% korting
Advertentie

DELEN VIA SOCIAL MEDIA? GRAAG!
Facebooktwittergoogle_plusredditpinterestlinkedinmail