Wat is beeldspraak?

Definitie van beeldspraak

Beeldspraak is een stijlfiguur waarbij een woord of een woordcombinatie door een doelbewuste associatie een niet-letterlijke betekenis krijgt.

Toelichting op de definitie van beeldspraak

De eenvoudigste vorm van beeldspraak is de vergelijking. Dit kunnen wij het beste toelichten aan de hand van een  paar voorbeelden:

  1. Michael Johnson is sneller dan een bliksemschicht.
    Hiermee bedoelen wij niet letterlijk dat Michael Johnson sneller is dan een bliksemschicht, want dan zou hij in staat moeten zijn om sneller dan 60.000 kilometer per seconde te lopen. Het gaat om de figuurlijke betekenis waarbij wij met ‘sneller dan een bliksemschicht’ eigenlijk bedoelen ‘heel erg snel’.
  2. Mijn dochter klimt als een aap.
    Hierbij bedoelt de schrijver niet dat zijn dochter letterlijk klimt op dezelfde wijze als een aap, want daarvoor ontbeert zij de lange, gespierde staart en ook haar tenen zijn niet lang genoeg, maar met ‘Mijn dochter klimt als een aap’ bedoel de schrijver eigenlijk: ‘Mijn dochter klimt met een enorme behendigheid’.

Door beeldspraak komt de boodschap vaak krachtiger over, want wees eens eerlijk, wat spreekt meer aan?

‘Michael Johnson is heel erg snel.’
of
‘Michael Johnson is sneller dan een bliksemschicht.’


TIP: Wil je een goede dichter worden? Dan is het boek Schriftelijke Cursus Dichten van Willem Wilmink een absolute must-have.


Vormen van beeldspraak

Veelvoorkomende vormen van beeldspraak zijn:


Gerelateerd:

Gedichten


AANMELDEN NIEUWSBRIEF