Tranen, kleuren en poëzie tijdens het 150e OBA Open Podium

Tranen, kleuren en poëzie tijdens het 150e OBA Open Podium
Jost van Hest in gesprek met Debjani Paul Gupta die vertelt over de verschillende manieren waarop je een Sari kan dragen.

Jos van Hest moest regelmatig de tranen uit zijn ogen wrijven tijdens zijn praatje bij aanvang van het 150e OBA Open Podium op zaterdag 25 juni 2016. De organisatie had in haar uitnodiging aan iedereen gevraagd om zich te kleden in roze, paars of rood en om een bloem mee te nemen voor Jos van Hest. Dit was namelijk niet alleen het 150e OBA Open Podium, maar ook de 150e keer dat Jos van Hest de presentatie deed. Velen hadden aan de oproep van de organisatie ook gehoor gegeven.

Jos was volledig verrast door het kleurrijk geklede publiek, de bloemen en de enorme opkomst. Hij was zichtbaar ontroert toen hij tijdens zijn openingspraatje bekende dat hij 12,5 jaar geleden niet had verwacht, dat hij zo vaak het OBA Open Podium zou gaan presenteren. Hij herinnerde zich nog het allereerste OBA Open Podium toen er slechts zeven poëzieliefhebbers kwamen opdagen. In de jaren erna is het OBA Open Podium uitgegroeid tot het belangrijkste maandelijks terugkerende poëziepodium in Nederland voor beginnende dichters, ervaren poëten en alles daartussen.

150e OBA Open Podium
Het 150e OBA Open Podium werd zo goed bezocht, dat de organisatie extra stoelen moest bijzetten achter in de zaal.

In zijn praatje bedankte Jos van Hest zo’n beetje iedereen die een bijdrage heeft geleverd aan het succes van het OBA Open Podium: de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam die het best denkbare locatie is voor dit evenement, de OBA-medewerkers die op vrijwillige basis steeds weer veel tijd besteden aan de organisatie, de dichters en schrijvers die steeds weer bereid zijn om hun werk te delen en, niet te vergeten, het publiek zonder wie het OBA Open Podium geen bestaansrecht zou hebben.

In zijn bescheidenheid noemde Jos van Hest niet zichzelf, maar feit is dat zonder hem het OBA Open Podium nooit had kunnen uitgroeien tot wat het uiteindelijk is geworden: een plek waar dichters, schrijvers en publiek elkaar vinden in een gezamenlijke liefde voor poëzie en het gesproken woord. Het succes is voor een belangrijke deel te danken aan de geïnteresseerde en respectvolle wijze waarop Jos van Hest de verschillende dichters interviewt en hen aan het woord laat. Tijdens het 150e OBA Open Podium wist dichter Eric van Loo dit uitgangspunt van “iedereen is welkom” prachtig te verwoorden in zijn gedicht ‘Voor de wind’:

Voor de wind

Voor iedereen die het voor de wind gaat
en voor degene die alles in de wind slaat.
Voor iedereen die kan rennen, maar steeds te laat komt,
voor degene die al jaren niet meer van zijn plaats komt.
Voor iedereen die de dag én de nacht plukt,
voor degene waarvan het opstaan al mislukt.
Voor iedereen voor wie de dagen te kort
en voor degene die in alles tekort

Voor iedereen die nog luisteren kan
naar degene die alleen nog fluisteren kan.
Voor degene die het weer wil proberen,
voor iedereen die het tij kan keren.
Dit is voor iedereen die het voor de wind gaat
en voor degene die alles in de wind slaat.

Bovenstaande gedicht is ook het eerste gedicht uit zijn debuutbundel dat onlangs is verschenen: De regels van het spel. Uit deze bundel leest Eric van Loo tijdens het 150e OBA Open Podium meer aansprekende gedichten voor. Zijn gedichten maakten zoveel indruk op het publiek, dat het stapeltje bundels die hij bij zich had, al snel waren uitverkocht. Gelukkig zijn er nog exemplaren verkrijgbaar via Bol.com.

Overige dichters tijdens het 150e OBA Open Podium

Andere dichters en schrijvers die optraden tijden het 150e OBA Open Podium waren Yvonne Gillissen, Elbert Gonggrijp, Hubert Klaver, Conny Lahnstein, Debjani Paul Gupta, Carla van Slooten en Sanguilla Maghie.

Debjani Paul Gupta beet de spits af met een essay over het gebrek van vrouwen in de top van de academische wereld. Verder vertelt zij geanimeerd over de verschillende wijzen waarop Indiase vrouwen een Sari kunnen dragen afhankelijk van omstandigheden: bij feestelijke gelegenheden, bij kennismaking met de schoonfamilie, bij het ruziemaken etc. Debjani Paul Gupta bezit zelf zo’n 150 Sari’s.

Jost van Hest en Debjani Paul Gupta
Jost van Hest in gesprek met Debjani Paul Gupta die vertelt over de verschillende manieren waarop je een Sari kan dragen.

De dichters Elbert Gonggrijp en Conny Lahnstein zijn niet alleen geliefden, maar zij vormen ook een dichterspaar dat vaak samen optreedt. Elbert noemt zichzelf natuurdichter. Hij maakt dagelijkse wandelingen door de duinen en dat inspireert hem tot gedichten waarin zijn natuurbeleving en zijn innerlijke zielenleven bij elkaar komen.

Conny Lahnstein is naast dichter ook beeldend kunstenaar. Haar dagelijkse leven is haar belangrijkste bron van inspiratie. Vandaar dat haar relatie met Elbert ook vaak een rol speelt in haar gedichten. Uit een van haar gedichten die zij voorleest, blijkt dat het niet altijd even makkelijk is om samen te wonen met een dichter die over een bewogen zielenleven beschikt.

Yvonne Gillissen schrijft vooral korte verhalen. Tijdens het 150e OBA Open Podium leest zij een komisch verhaal voor over een kantoorpik die tijdens een vakantie in Spanje een kort erotisch avontuur beleeft met een tamelijk ongelukkige afloop.

Voor Carla van Slooten is dit de eerste keer dat zij optreedt tijdens het OBA Open Podium. Zij schrijft vooral gedichten voor zichzelf. Poëzie is voor haar een manier om om te gaan met haar eigen emoties en gedachten. Zij bekent het een beetje eng te vinden om haar zeer persoonlijke gedichten voor te dragen in het openbaar.

Hubert Klaver is voor het 150e OBA Open Podium helemaal uit Groningen gekomen. Hij leest een komische dialoog voor tussen twee mopperende zwervers over de innovatie en het nut van de stoeptegel.

Sanguilla Maghie komt oorspronkelijk uit Suriname en haar warmbloedige temperament spreekt ook door in haar gedichten. Tijdens het 150e OBA Open Podium leest zij onder andere een gedicht voor in het Nederlands en het Surinaams. Het verschil in kracht en emotie is voor het publiek duidelijk hoorbaar.

Voordragen?

Wil je zelf een keer voordragen tijdens het OBA Open Podium, stuur dan een mail naar openpodium@oba.nl


Gerelateerd:

Gedichten

Gedicht van Jos van Hest: vijftien jaar geleden 9 mei 2001

Gedicht van Jos van Hest: lopend langs de Waal

Haiku’s van Jos van Hest


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.