Gedicht Gerda Posthumus zorgt voor beroering

Gedicht Gerda Posthumus zorgt voor beroering

Laatst las ik in de Leeuwarder Courant een artikel over het gedicht Controle van Gerda Posthumus. Het gedicht had op Vlieland voor nogal wat beroering gezorgd. Wat was er aan de hand?

Als officiële eilanddichter van Vlieland schreef Gerda Posthumus de afgelopen drie jaar een aantal gedichten over het eiland. Deze gedichten werden gepubliceerd in de gemeentelijke nieuwsbrief. Omdat de ambtsperiode van Gerda Posthumus ten einde liep, wilde de gemeente al haar eilandgedichten publiceren in ene gedichtenbundel.

Artikel over gedicht van Gerda Posthumus in Leeuwarder Courant
Artikel over gedicht van Gerda Posthumus in Leeuwarder Courant

Echter het gedicht Controle vond uiteindelijk niet zijn weg naar de officiële afscheidsbundel Niemand kent Vlieland. De reden? Enkele eilandbewoners hadden bij de gemeente geklaagd. Het gedicht zou gaan over de plaatselijke tandarts en was volgens de klagende eilandbewoners te veel op de persoon gespeeld.

Hierop besloot de gemeentesecretaris Robert Lanting, die de bundel samenstelde, om het gedicht niet op te nemen. In het artikel in de Leeuwarder Courant lichtte Robert Lanting het besluit van de gemeente toe:
“Deze mensen (de klagende eilandbewoners (red.)) hadden vanuit de wachtkamer gehoord dat de tandarts en Posthumus een conflict hadden. Toen ze dit later verwoord zagen in dichtvorm trokken ze hier aan de bel.” Vervolgens werd het gedicht in het presidium besproken en: “De fractievoorzitters vonden dat het gedicht niet moest worden opgenomen in de bundel.”

Dit kan er dus gebeuren als de politiek zich bemoeit met de inhoud van een gedichtenbundel. Ik snap Thorbecke nu beter dan ooit, toen hij beweerde dat de politiek afstand zou moeten bewaren tot de kunst.

Overigens vermoed ik dat dankzij de Leeuwarder Courant nu veel meer mensen het gedicht hebben gelezen, dan als de eilandbewoners niet hadden geklaagd.

Zouden ze nu spijt hebben van hun actie?


TIP: Gerda’s nieuwste bundel Deining rimpeling onderstroom staat vol aansprekende gedichten.


Gerelateerd:

Gedicht van Gerda Posthumus: Eilandvrouw

Sonnet van Gerda Posthumus: Vlieland – Amsterdam (V – A)

Gedicht van Gerda Posthumus: Vervreemding

Gedichten


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


GEDICHTENBUNDELS


Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.