Gedichten lees je op straat

Gedichten lees je op straat
Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht.

Poëzie leeft meer dan ooit te voren. Je zou het niet denken als je naar de verkoop van gedichtenbundels kijkt, maar toch is het zo. Tegenwoordig verrijken mensen namelijk op andere manieren hun leven met poëzie: via internet, Social Media, poëziebijeenkomsten en gedichten in de openbare ruimte. Over die laatste uitingsvorm wil ik het hier hebben.

Gemiste kansen

Het gebeurt mij regelmatig dat ik door een Nederlandse of een Vlaamse stad wandel en opeens ergens op een muur een gedicht aantref. Onverwachts wordt mijn leven even verrijkt met poëzie, maar hoeveel kansen loop ik eigenlijk mis? Tot voor kort bestond er geen overzicht met plekken van gedichten in de openbare ruimte. Hoe vaak heb ik een stad bezocht en de poëzie gemist? Waarschijnlijk heel wat keren als ik naar het overzicht kijk van straatpoezie.nl.

Muurgedicht van Ingmar Heytze in de Dichterswijk in Utrecht.

Bijna 500 locaties

Op straatpoezie.nl staat een interactieve kaart met bijna 500 locaties van gedichten in de openbare ruimte. Dat is ruim meer dan één gedicht per gemeente. Echter volgens initiatiefnemer Kila van der Starre bestaan er in Nederland en Vlaanderen waarschijnlijk nog veel meer locaties met gedichten in de openbare ruimte. Daarom doet zij een oproep aan iedereen om locaties toe te voegen middels een online formulier.

Poëzie buiten het boek

De website ‘Straatpoëzie’ is begonnen als onderdeel van het PhD-onderzoek van Kila van der Starre. Zij doet aan de Universiteit Utrecht onderzoek naar ‘poëzie buiten het boek’ waaronder dus ook poëzie in de openbare ruimte. De website is gerealiseerd met behulp van de afdeling ICT & Media van de Universiteit Utrecht en met steun van de Nederlandse Organisatie voor Wetenschappelijk Onderzoek (NWO).

Naar buiten

Bedankt, mevrouw Van der Starre, Universiteit Utrecht en NWO, voor deze uitgebreide database met gedichten in de openbare ruimte. Als poëzieliefhebber ben ik er ontzettend blij mee. Ik zag op jullie website dat zelfs in mijn eigen woonplaats gedichten in de openbare ruimte zijn waar ik tot op heden onwetend voorbij ben gelopen. Daarom sluit ik nu mijn laptop en stap op mijn fiets om naar deze locaties te gaan. Immers: de straat is de beste plek om te genieten van straatpoëzie.


Gerelateerd:

Gedichten

Dichters


NIEUWSBRIEF POËZIE VERRIJKT HET LEVEN


Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.