Een gedicht dansen, kan dat?

Een gedicht dansen, kan dat?

Op 24 februari 2018 was ik op het OBA Open Podium voor de promotie van mijn boek Francesco Petrarca en de Mont Ventoux. Op het programma stond ook het duo Méland Langeveld en Dipa de Ridder-Flohr. Hij is dichter en zij is danseres. Hun samenwerking bestaat hieruit, dat zij de gedichten danst die hij voordraagt.

Ik herinner mij nog dat ik vooraf tamelijk sceptisch was. Een gedicht dansen leek mij een onzinnig experiment. Ik vreesde een opeenstapeling van onbegrijpelijke bewegingen die bij het publiek tot gapende reacties zouden leiden. Een gedicht dansen? Dat kon nooit goed gaan. Dat was voor aanvang mijn gedachte.

Oh, mijn hemel, wat zat ik ernaast! Met hun overtuigende en toegankelijke optreden bewezen Méland en Dipa mijn ongelijk. Een gedicht dansen, kan dat? Jazeker, dat kan en een goed gedanst gedicht kan zelfs ontroering opwekken. Dat was mijn ervaring op die zaterdag 24 februari in de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam.

Méland las die dag drie gedichten voor die daarna door Dipa werden gedanst. Het gaat om de gedichten Gesneuveld, Eenling en Broos die ook zijn gepubliceerd in zijn bundel Zijwaarts springen.

Persoonlijk was ik het meest onder de indruk van hoe Dipa het gedicht Broos danste. Met toestemming van de dichter citeer ik hier het volledige gedicht. Daaronder vind je de video van Dipa die het gedicht danst.

Deze opname is gemaakt door Jan ter Heide, huisfotograaf en -filmer van het OBA Open Podium. Dipa danste zonder muziek, dus als je bij het afspelen geen geluid hoort, dan is dat correct.


Broos

Vandaag oogt ze
sterflijker dan ooit
zittend op haar rollator
in het kind verdwaald
hangen haar fragiele voetjes
net niet tot aan de grond

vandaag drapeert
verwarring haar geheugen
haar wandelkaart sluit
niet langer aan
op de paden die
ze zichzelf toevertrouwde

vandaag voert de nacht
haar naar de overkant
diepgevroren wolken
sluieren de maan
zoet kijkt ze me
nog even aan.

Méland Langeveld


Over het OBA Open Podium

Het OBA Open Podium in de Forumzaal van de Centrale Openbare Bibliotheek Amsterdam is het belangrijkste maandelijks open podium voor poëzie in Nederland. Het eerstvolgend OBA Open Podium is op zaterdag 31 maart 2018. Toegang is gratis.

Wanneer jij ook wil voordragen tijdens OBA Open Podium, dan kan jij je hiervoor opgeven via e-mail (openpodium@oba.nl). Het advies is om je wel tijdig op te geven, want voor het OBA Open Podium bestaat een wachtlijst.


Gerelateerd:


Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.