Stadsdeeldichter tot in alle eeuwigheid

Stadsdeeldichter tot in alle eeuwigheid

Op een lenteochtend in 2017 word ik wakker en ben ik benoemd tot stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West. Een grote verantwoordelijkheid, denk ik meteen, want ons stadsdeel telt meer dan honderdvijftigduizend inwoners, evenveel als een stad als Arnhem of Haarlem.

‘Soms zal ik met mijn pen ten strijde trekken/en soms ben ik veel meer een vredestichter.’ schrijf ik in in mijn eerste stadsdeelgedicht Alles van waarde. Een jaar lang zal ik belangrijke gebeurtenissen in poëzievorm van commentaar voorzien. Kom ik nog aan iets anders toe, vraag ik me vertwijfeld af.

Gelukkig gebeurt er in het stadsdeel niet zoveel belangrijks. Als ik het hele jaar in mijn bed was blijven liggen, had niemand het gemerkt.

Het nieuwe Van Eesteren Museum wordt geopend en bij de opening draag ik mijn voor die gelegenheid geschreven gedicht voor. Aan de bestuurders van het stadsdeel lees ik mijn nagedachtenisgedicht voor na het overlijden van burgemeester Eberhard van der Laan.

Verder kabbelt het leven in Amsterdam Nieuw-West maar een beetje voort.

Optredens

Omdat de hele dag in je bed liggen op den duur gaat vervelen, kom ik er af en toe uit. Een jaar lang ben ik te zien en te horen bij allerlei evenementen in het stadsdeel.

Ik treed op bij culturele happenings (West Art Festival, Tuinen van West Fest), voor een dorpsraad (in het door de stad opgeslokte dorpje Sloten) of tijdens een food festival (Smaakboulevard) aan de Sloterplas.

Onno-Sven Tromp leest voor uit eigen werk
Onno-Sven Tromp tijdens een bijeenkomst in Amsterdam Nieuw-West van Het Huis der Letteren op 14 april 2017.

De verkiezingsavond van de sporters van het jaar in Nieuw-West luister ik op met een interactief gedicht, waarbij het publiek mee mag doen. Met mijn gedicht Vrouwen rennen harder vuur ik de loopsters aan die op een regenachtige zondagmorgen klaarstaan voor de tiende Mokumse Vrouwenloop.

In de zomer hangen mijn uitvergrote stadsdeelgedichten een paar maanden aan de wand in de openbare bibliotheek in Osdorp.

Poëzielessen

Verder gebruik ik mijn stadsdeeldichterschap om mensen kennis te laten maken met het vak van poëet.

Op de basisschool van mijn zoon geef ik een poëzieles, waarbij de kinderen zelf gedichten schrijven. Ook geef ik haiku-workshops op de middelbare school van mijn dochter en in een buurthuis.

En samen met Mustafa Stitou zit ik twee keer in de jury van een revue van de School der Poëzie, waarbij middelbare scholieren uit het stadsdeel in een theater hun eigen gedichten voordragen.

Stadsdeelgedichten

Om wat lijn in mijn gedichten te brengen, zorg ik er zo veel mogelijk voor, dat ze te koppelen zijn aan specifieke plekken in het stadsdeel. Van het natuurgebied de Oeverlanden tot de Dichtersbuurt (waar straten naar dichters zijn genoemd) en van het Van Eesteren Museum tot de boekhandel Meck & Holt.

Zo blijken ze mooi te passen in het speciale Nieuw-West-boekenweekgeschenk 2018 Nieuw West Side Stories dat door Meck & Holt wordt uitgegeven.

Kruisbestuiving

Ik ben tijdens het jaar niet alleen als dichter actief. Een maand na mijn benoeming verschijnt mijn Afrika-roman Fantoomregen. Kom ik ergens mijn roman signeren, dan kan ik vertellen dat ik stadsdeeldichter ben. En sta ik ergens als stadsdeeldichter op een podium, dan maak ik meteen reclame voor mijn roman. Een mooie vorm van kruisbestuiving.

Zo wordt het een vol en druk jaar, dat voorbij vliegt. Mijn bed zie ik nauwelijks nog. Voor ik weet is het alweer tijd om afscheid te nemen.

Stadsdeeldichter voor altijd?

Ik ben in Nieuw-West de derde stadsdeeldichter, na Gökhan Aksoy (2015) en Hugo Hoes (2016). Op de dag dat ik dit schrijf zijn er gemeenteraadsverkiezingen. De hele bestuurlijke structuur gaat in Amsterdam op de schop. Het is daardoor onduidelijk of er een opvolger van mij benoemd kan worden.

Tot die tijd blijf ik gewoon dé stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West. Misschien dus wel tot in alle eeuwigheid. Wat wil je nou nog meer, als dichter?


Gerelateerd:

Onno-Sven Tromp is een dichter, romanticus en wereldburger. Hij schrijft sonnetten, haiku's en vrije vers-gedichten. Hij is de 3e officiële stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West. Gedichten van Onno-Sven Tromp zijn verschillende keren in de prijzen gevallen en hij heeft diverse dichtbundels op zijn naam staan. Daarnaast schrijft Onno-Sven Tromp ook proza. In 2017 verscheen zijn debuutroman Fantoomregen.