Zomers interview met oprichter Poëziecentrum Nederland

Zomers interview met oprichter Poëziecentrum Nederland

In Nijmegen is vandaag de dag het walhalla voor Poëzieliefhebbers te vinden: het Poëziecentrum Nederland.

De collectie van het Poëziecentrum Nederland bevat 20.000 dichtbundels van Nederlandse dichters bijeengebracht in een betrekkelijk kleine maar overzichtelijke ruimte. Alles op alfabetische volgorde van achternaam van auteur.

Je vindt er bundels van overleden dichters zoals Gerrit Achterberg, Jan Arends en J. Slauerhoff alsook bundels van bekende en minder bekende hedendaagse dichters zoals Hans Plomp, Inge Boulonois en voormalig stadsdichteres Marijke Hanegraaf.

Één nadeel: het centrum leent geen bundels uit. Dit is echter amper een bezwaar, want in het centrum staan stoelen en tafels om rustig te lezen en er is altijd een vriendelijke vrijwilliger aanwezig.

Oprichter Poëziecentrum Nederland

Oprichter van het Poëziecentrum Nederland is de heer Wim van Til. Het is ook zijn privécollectie die in het Poëziecentrum Nederland is gesitueerd. Naast dichtbundels bestaat deze collectie uit foto’s, affiches en tijdschriften rondom dichters en hun werk.

Wim van Til
Wim van Til

Voorheen zat het Poëziecentrum Nederland in het Brabantse Geffen, maar door de alsmaar uitbreidende omvang van de collectie, werd een grote locatie noodzakelijk. Daarom verhuisde het Poëziecentrum Nederland in 2014 naar de Openbare Bibliotheek in Nijmegen.

Wim van Til

Ik heb een afspraak met Wim van Til op een zonnige zaterdagochtend. Ik weet dat ik een gevestigde naam in de poëziewereld ga interviewen en daarom ben ik toch een beetje zenuwachtig. Ik schudt zijn hand en hij biedt mij een kop koffie aan.

Ik stel de vragen die ik van tevoren op papier heb gezet. Ik denk dat zijn ervaring  in de wereld van de poëzie indrukwekkend is.

Ik ben in stilte bezig met deze taalkunst. Mijn kennis is nog niet zo groot, dus ik houd het interview een beetje oppervlakkig, al denk ik, dat hij gemakkelijk met mensen de diepte in kan gaan.

Wim van Til is geboren te Leiden op 6 februari 1955. Naast zijn werk voor het Poëziecentrum Nederland en geeft hij Nederlands in het middelbaar onderwijs.

Verder schrijft hij ook zelf gedichten. Hij debuteerde in 1981 met de bundel Dichtmaken open. Echter zijn enorm grote verzameling dichtbundels in het Poëziecentrum Nederland is zijn echte levenswerk.

Passie voor poëzie

Het Poëziecentrum Nederland wordt redelijk bezocht, maar volgens Wim van Til zou het centrum nog meer publiek kunnen trekken.

Poëzie is volgens Wim een kunstvorm die nog steeds moeite heeft om een groot publiek te bereiken. Volgens hem bestaat er een scheve verhouding dichters/lezers. Er zijn veel meer mensen bezig met hun zielenroerselen op te schrijven, dan mensen die met enige regelmaat poëzie lezen, laat staan poëziebundels te kopen.

Het Poëziecentrum Nederland doet moeite deze barrières te doorbreken door activiteiten te organiseren op het gebied van poëzie. Zo is er dichters aan tafel, de poëziewandeling door Nijmegen en het spreekuur met de stadsdichteres. Ook dichter Geert Zomer geeft regelmatig poëzieworkshops in het Poëziecentrum Nederland.

Natuurlijk is er de droom om het publiek groter en breder te maken. Wim merkt op, dat hij in zijn jarenlange gepassioneerde ervaring heeft meegemaakt, dat vele dit hebben geprobeerd.

Ook vandaag de dag zijn er veel mensen bezig in het land om poëzie populairder te maken, door festivals te organiseren, poetryslams en meer.

Het grote raadsel

Waarom poëzie toch enkel binnen een beperkt publiek geliefd blijft, is ook voor Wim van Til een raadsel. Hij denkt dat niet iedereen de liefde voor de Nederlandse taal voelt en zich daarmee wilt bezighouden.

Ik vraag hem of de dichter zelf niet meewerkt aan het beperkt blijven van aandacht van lezers voor hun werk door te gesloten te zijn of te elitair. Wim is het daar niet mee eens, omdat er ook veel poëzie bestaat dat heel toegankelijk is.

Poëzie voor iedereen

Naar mijn idee moet poëzie je vlinders in je buik geven. Ik merk op hoe moeilijk het is, om op deze kant van het leven het licht te laten schijnen door de harde, snelle wereld waarin we leven. Het antwoord van Wim:

“De taal van poëzie kan zowel zacht als hard zijn. Er is voor ieder wat wils. Poëzie is er voor iedereen en moet er ook voor iedereen zijn. Het kan de wereld een beetje beter maken.”

Met het openbaar maken van zijn privécollectie, slaagt Wim van Til naar mijn persoonlijk mening erin, om onze wereld een beetje beter te maken.

Ik dank Wim voor zijn tijd en mijzelf voor het overwinnen van de drempel die ik voelde om hem te ontmoeten.

Poëziestad aan de Waal

Na afloop van mijn ontmoeting met Wim van Til loop ik door de bibliotheek van Nijmegen terug naar huis en mijn oog valt op de tentoonstelling van Mariken van Niemeghen.

Het zijn prachtige schilderijen met het verhaal van deze middeleeuwse icoon die haar leven leidde in strijd tussen de demonen van de duivel en de krachten van god. Nog altijd leeft dit middeleeuwse verhaal diep in de stad en zij staat symbool voor het gevecht van vele levens.

De Waal stroomt. De zon schijnt. Mensen zitten op het terras en de straatmuzikant speelt. Nijmegen is met zijn tijd meegegaan door de groenste stad van het land te worden.

Het Poëziecentrum Nederland is een uiting van de zachtaardige kant van de mensen die op de grens van Limburg, Brabant en Duitsland beseffen, dat het behoud van het vrije woord van de dichters in deze stad in veilige handen is.

Bezoek het Poëziecentrum Nederland

Geïnteresseerd in deze historische verzameling met pareltjes van dichtwerken?

Kijk op www.poeziecentrumnederland.nl.

Op de website staan de namen van dichters en dichteressen die te vinden zijn in het Poëziecentrum Nederland. Er zitten ook meerdere kostbare exemplaren van dichtbundels in de collectie die enkel onder begeleiding kunnen worden ingekeken.

Verder vind je op de website een agenda met activiteiten in het Poëziecentrum Nederland.

Debby Hertsenberg (Zwolle, 1971) trad begin 2018 toe tot de redactie van Poezieverrijkt.nl. Zij heeft 8 jaar lang als ambtenaar gewerkt en daarvoor ook ander werk gedaan. Na een reorganisatie is zij als vrijwilligster in een kringloopwinkel gaan werken. Tegenwoordig vult zij haar tijd met zich te verdiepen in schrijvers, dichters en hun werk. Ze schrijft zelf ook gedichten.