Dichter bij Dichters geeft poëzie terug aan de lezer

Dichter bij Dichters geeft poëzie terug aan de lezer

Er bestaan veel verschillende initiatieven die het lezen van poëzie promoten. Een van de meer interessante initiatieven is Dichter bij Dichters. Wij interviewden initiatiefneemster Heleen Bosma over haar concept.

Wat is Dichter bij Dichters?

"Dichter bij Dichters is de Online Gedichtenleesclub van Nederland en Vlaanderen. We lezen samen gedichten en steeds staat er een andere dichter een maand lang in de schijnwerpers.

Iedereen die mee wil doen, is van harte welkom. De club is geschikt voor beginnende en gevorderde lezers."

Hoe werkt Dichter bij Dichters?

"Als je meedoet krijg je vijf weken lang elke week een gedicht van de dichter van de maand. Bij elk gedicht krijg je twee vragen en een mijmertip.

Je inzichten en vragen kun je delen op het gezellige forum, maar je mag ook helemaal in stilte genieten. Alles mag.

Als klap op de vuurpijl komt de dichter aan het eind van de maand online om de vragen van de deelnemers te beantwoorden. Je ontmoet dus de dichter vanuit je eigen luie stoel of waar je maar wil.

De dichters vinden het ook geweldig. Mijn deelnemers kunnen echt heel goed lezen, dat valt de dichters altijd op. En mijn deelnemers zijn heel aardig. Daar ben ik allebei heel trots op, haha!

Zo’n maand heet de Zweefduik. Het is een heerlijke Zweefduik in gedichten."

Lees door onder kader

Heleen Bosma is dichteres, schrijfcoach en initiatiefneemster van Dichter bij Dichters. Van 2009 tot 2011 was zij stadsdichter van Deventer. Van 2013 tot 2015 was zij Dichter van Overijssel. Daarnaast is zij schrijfdocent in het voortgezet onderwijs en zij geeft poëzieles op de basisschool. 

Heleen Bosma studeerde Nederlandse taal- en letterkunde en dicht al haar hele leven. Zij is gefascineerd door de kracht van poëzie.

Heleens Bosma woont in Deventer met man, haar jongste dochter en de twee poezen Lola en Cato die op de een of andere manier kans zien alles synchroon te doen.

 

Wanneer ben je begonnen met Dichter bij Dichters?

"Ik ben ongeveer vijf jaar geleden gestart met Dichter bij Dichters. In mijn studie Nederlands kwam ik vaak kant-en-klare interpretaties tegen, geschreven door professoren. Ik vond het gek dat dit zo definitief overkwam, alsof er maar één waarheid bestond.

Later hoorde ik veel verhalen van mensen die vergelijkbare ervaringen hadden gehad op de middelbare school. In alle welwillendheid probeer je als leerling een antwoord te formuleren op de vraag waar het gedicht over gaat en dan hoor je: ‘Nee, dát is niet goed.’ Waarna de docent dan het zogenaamd juiste antwoord geeft.

Mensen met dergelijke ervaringen zeggen vaak: 'Poëzie is niet voor mij weggelegd' of 'Poëzie gaat mij boven de pet', of 'Poëzie, daar ben ik te dom voor.' Ja, dat kan je dan natuurlijk makkelijk gaan denken.

Gelukkig hoor ik ook veel verhalen van mensen waarbij de liefde voor poëzie juist voorgoed gewekt is door een enthousiaste docent op de middelbare school. Echt geweldig."

Wat wil je bereiken met Dichter bij Dichters?

"Ik wil zo graag de lezer het recht teruggeven om in een gedicht te ontdekken wat er voor jou staat. Ik heb zelf met talloze groepen en scholieren gedichten gelezen en het is indrukwekkend wat mensen zien in de gedichten, ook in heel complexe gedichten. Ik wil heel graag openheid bereiken, waarbij iedereen het recht heeft om over gedichten na te denken en erbij te voelen.

Natuurlijk kijk je altijd of er een interpretatie mogelijk is waarbij het hele gedicht resoneert, maar zelfs als je die interpretatie ontdekt, zijn er nog zoveel nuances mogelijk per persoon. De betekenis van een gedicht blijft bovendien altijd in beweging. Je kijkt met jouw eigen innerlijke rijkdom naar de tekst.

Het is verbazingwekkend hoeveel betekenis mensen uit een gedicht weten te halen en hoe prachtig ze hun inzichten kunnen verwoorden. Dat zie ik dagelijks op het platform. Het brengt een diepe laag in mensen aan het licht die je in de waan van de dag niet altijd kan zien. Het delen van deze rijkdom geeft het leven zoveel meer reliëf, dit is wat er werkelijk in alle mensen schuilgaat.

Gelukkig is er ook altijd veel plezier. Je raakt samen de kern en daar hoort als vanzelf vrolijkheid bij. Dat vind ik fijne bijvangst!"

Hoe verrijkt Dichter bij Dichters het leven van de deelnemers?

"Gedichten kunnen je helpen bij jezelf te blijven of te komen. Gedichten kunnen dat zelfs in een tel. Ze zijn mooi of gek of raadselachtig of fascinerend en brengen je lichtheid, speelsheid én diepgang.

Met het lezen van een gedicht sta je even stil in een razendsnelle wereld. Het lezen van een gedicht is een oase in alle drukte en die oase neem je weer mee je leven in. Zoals een deelneemster zo prachtig zei: ‘Het gedicht reist de hele week met me mee.’

Mensen hebben vaak het gevoel dat ze geen tijd hebben om gedichten te lezen. Dichter bij Dichters maakt het je zo makkelijk, dat je er ineens wel tijd voor hebt. Je krijgt alles thuisgestuurd en het platform is 24/7 bereikbaar.

Door het lezen van de gedichten ga je tijd anders beleven. Net als in mindfulness. Je bent met je aandacht in het hier en nu.

Het lezen kan overal, ook als je op de trein wacht. Zo win je weer tijd voor jezelf en jij voedt jezelf met schoonheid en alle andere aspecten die poëzie kan brengen. Dat verrijkt echt je leven. Dat hoor ik ook terug van deelnemers. Geweldig toch?"

Meedoen

Wil je een keer meedoen met Dichter bij Dichters, meld je dan aan voor een Zweefduik.

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.