Gedichten over corona

Gedichten over corona

Wij hebben een nieuwe genrecategorie toegevoegd aan het onderdeel gedichten: coronagedichten

Aanleiding is dat wij vanuit verschillende bronnen gedichten over corona ontvingen die wij een plaats wilden geven op Poëzie verrijkt het leven.

Het begon met twee brutale dichters die spontaan een coronagedicht naar onze mailbox stuurden. Normaal accepteren wij geen ongevraagde kopij, maar dit zijn geen normale tijden. Verder voldeden deze gedichten aan onze kwaliteitseisen. Daarom hebben wij toch deze gedichten gepubliceerd.

Nu waren wij nieuwsgierig geworden of meer van onze volgers aansprekende coronagedichten hadden geschreven. Daarom plaatsten wij een oproep in onze laatste nieuwsbrief. Uit de inzendingen kozen wij de gedichten die wij het beste vonden passen bij ons redactioneel concept. Een voorbeeld is de volgende haiku van Joyce Fredriksz :

Verlaten straten
leeg, koud… over het asfalt
trippelt een duif

Ten slotte kwamen wij enkele prachtige coronagedichten tegen van dichters die wij op Facebook volgen. Met toestemming van de rechthebbenden hebben wij ook deze gedichten geplaatst op onze website.

Het resultaat is een kleine selectie van aansprekende, ontroerende en toegankelijke gedichten over het coronavirus.


Gerelateerd:


Coronagedichten in andere media

Natuurlijk zijn wij niet de enigen die gedichten over COVID-19 publiceren. Google geeft 22.500 zoekresultaten op de zoekterm “coronagedicht”.

De meeste coronagedichten zijn geschreven nadat de eerste besmettingen in Nederland werden geconstateerd, maar dichter Serge van Duijnhoven was er al eerder bij. Op 7 februari 2020 publiceerde hij op de website Neerlandistiek.nl zijn gedicht Corona.

Ruim een maand later volgden Ilja Leonard Pfeijffer met een sonnet in het NRC en Ingmar Heytze die een gedicht voorlas voor EenVandaag. En vanzelfsprekend schreef ook de Dichter des Vaderlands, Tsead Bruinja, een gedicht over de coronapandemie.

Het zijn echter niet alleen bekende dichters voor wie het coronavirus een bron van inspiratie blijkt te zijn. Sommige dichters plaatsen gedichten over de coronapandemie op Social Media of op de eigen website.

Zo plaatst Gerard Beentjes iedere dag op Facebook een nieuw miniatuurgedicht. Zelf heb ik enkele coronagedichten op mijn persoonlijke website gepubliceerd. Ik ben vooral heel tevreden over mijn prozagedicht Wanhoopsbericht 2020.

Andere dichters kiezen ervoor om gedichten op te sturen naar een breed platvorm. Zo ontving de Volkskrant bijna 350 gedichten naar aanleiding van een oproep. Na een grondige selectie publiceerde de redactie dertien coronagedichten op Volkskrant.nl.

Dagblad Trouw vroeg zijn lezers om haiku’s in te sturen. Het Gereformeerd Dagblad vroeg om gedichten met als thema ‘Lente in coronatijd’. Er bestaat zelfs een website Coronagedicht.nl met meer dan vijfhonderd gedichten en dat aantal groeit snel.


Gerelateerd:


 

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. In zijn vrije tijd schrijft hij ook zelf zo nu en dan een gedicht.

Getagd met
Miljoenen artikelen