Aan allen die zich hier bevinden

Aan allen die zich hier bevinden
Still uit video 'Aan allen die zich hier bevinden' met dichter Dean Bowen

Vandaag, 1 juli 2020, is het Keti Koti. Voor wie het nog niet wist: Keti Koti is de jaarlijks terugkerende feestdag waarop wij de afschaffing van  de slavernij vieren. De naam stamt uit het Sranangtongo en betekent Ketenen Gebroken.

Keti Koti wordt vooral in Suriname gevierd, maar ook in Amsterdam en Rotterdam zijn er ieder jaar Keti Koti-festivals. Helaas kunnen vanwege de COVID-19-pandemie deze festivals dit jaar niet doorgaan.

Gelukkig zijn er verschillende online initiatieven die stimuleren om vandaag extra stil te staan bij het slavernijverleden van het Koninkrijk der Nederlanden.

Zo heeft het Rauwkost-Collective een indrukwekkende korte film gemaakt in samenwerking met Dean Bowen, de huidige stadsdichter van Rotterdam.

Slavernij is géén voetnoot

Essentie van de video zit hem in de eerste regel: “Allen die zich hier bevinden, worden in gelijke gevallen anders herinnerd.”

En dichter Dean Bowen heeft hier een goed punt. Ik herinner mij nog, dat ik als kind Vaderlandse geschiedenis leerde op school. Hierbij was bitter weinig aandacht voor het slavernijverleden van Nederland. Dit is wel 30 jaar geleden, dus misschien is het tegenwoordig anders, maar als ik de video van het Rauwkost-Collective zo bekijk, dan vrees ik het ergste.

Slavernij mag echter géén voetnoot zijn, want ruim 200 jaar lang beroofden Nederlandse burgers, met wettelijke goedkeuring van de Nederlandse staat, vele duizenden donkergekleurde medemensen van hun vrijheid. Dit behoort een prominente plaats in de geschiedenisboeken in te nemen, want zoiets als Vaderlandse geschiedenis heeft alleen waarde, als je evenveel aandacht besteedt aan de duistere pagina’s als aan de lichte pagina’s.

Hand in eigen boezem

Overigens mag ik als hoofdredacteur de hand ook in eigen boezem steken. Op Poezieverrijkt.nl besteden wij eigenlijk veel te weinig aandacht aan Nederlandstalige poëzie uit Suriname en de Antillen. Hier zijn allerlei redenen voor aan te dragen: Te weinig tijd! Er zijn zoveel andere interessante dichters! Etc.

Echter zoals Dean Bowen in zijn tekst ook suggereert: de tijd voor excuses is voorbij. Daarom willen wij nu actie ondernemen. De komende tijd gaan wij meer informatie over Surinaamse en Antilliaanse dichters op onze website plaatsen. Daarbij kunnen wij overigens wel wat hulp gebruiken. Er is binnen de redactie nog ruimte voor een extra redacteur.

Dus weet je veel van Surinaamse en/of Antilliaanse poëzie? En ben je handig met WordPress? Meld je dan aan als redacteur voor Poëzie verrijkt het leven.


Gerelateerd:

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.