Zelf thuis een gedicht schrijven doe je met deze tips

Zelf thuis een gedicht schrijven doe je met deze tips

Voordat je start met het schrijven van een gedicht is het zeker goed om te weten wat je precies wilt gaan zeggen met het gedicht. Dit is stiekem al één van de tips waardoor je beter zult worden in het schrijven van gedichten. Wat de andere tips zijn? Dat kun je hieronder lezen in het artikel! 


Partnerbijdrage van THEBAGSTORE


Je moet een doel vaststellen

Als je niet weet wat je wilt dichten of waarvoor je het gedicht schrijft zal dit in de meeste gevallen problemen opleveren terwijl je aan het dichten bent. Dit moet je dus zien te voorkomen.

Dit doe je door jezelf af te vragen wat je gedicht moet ‘doen’. Zo kan je gedicht bijvoorbeeld een ervaring uit je leven vertellen, maar het kan ook gaan over de schoonheid van bijvoorbeeld een Burkely tas of over een bepaald sociaal standpunt.

Je moet dus eigenlijk iets willen zeggen met je gedicht. Elk deel van het gedicht zal dan ook terug moeten slaan op dit doel.

Je moet de verbeelding bij een Ted Baker tas gebruiken

Bij poëzie is de zogeheten show, do not tell-regel misschien nog wel een stuk belangrijker dan bij proza. Poëzie moet namelijk alle zintuigen aanspreken.

Als er bijvoorbeeld een zon voorkomt in je gedicht, dan zal je moeten beschrijven hoe de warmte aanvoelt, maar ook hoe de stralen eruitzien. Als de lezer een stofzuiger moet horen dan moet dit ook echt gebeuren.

Je moet dus eigenlijk een camera zijn voor de lezer van het gedicht, wat ook van belang is als het gaat over een Ted Baker tas. Omschrijf hoe het voelt, hoe het eruit ziet, et cetera.

Je moet het constant updaten, net zoals een Burkely tas

Als je de eerste versie van het gedicht af hebt, dan zal het normaal gesproken nog lang niet klaar zijn. De meeste succesvolle gedichten kennen namelijk meerdere versies.

Heb je een versie af? Laat het dan een paar dagen liggen. Kijk er vervolgens opnieuw naar. Je moet jezelf dan de vraag stellen of je het gedicht zou snappen zonder enige voorkennis. Mogelijk zullen er details bij moeten, maar het zou ook zomaar kunnen dat je juist details weg moet laten uit het gedicht.

Dit kun je ook doen door andere mensen het gedicht te laten zien zodat ze feedback kunnen geven.

Je moet concrete woorden zoals schooltassen gebruiken

Dichters gebruiken met enige regelmaat abstracte termen. Zo zal je vaak de woorden schoonheid, liefde en vrijheid tegenkomen in gedichten.

Wat zeggen deze termen precies? Iedereen geeft deze woorden een andere betekenis. Als dichter loop je dan de kans dat de lezer een heel andere voorstelling krijgt dan dat je wilt.

Je moet daarom juist concrete woorden gaan gebruiken. Zo kun je de lezer een beeld laten vormen. Gaat het gedicht bijvoorbeeld over schooltassen? Zeg dat niet dat ze een grote schoonheid hebben, maar leg juist waarom de tassen nou echt zo mooi zijn.

Je moet metaforen gebruiken

Om verbeelding toe te voegen aan je gedicht kun je ook gebruik maken van metaforen. Je laat dus niet iets zien, voelen, horen of ruiken. In plaats daarvan portretteer je het onderwerp juist als iets anders.

Laten we een voorbeeld gebruiken: ‘Ze glibberde als een aal tussen de mensen door’. De lezer zal natuurlijk begrijpen dat ze niet een echte aal is. Het gaat juist om de bewegingen van het persoon, net zoals het karakter. Je had ook op kunnen schrijven: ‘Ze liep tussen de mensen door’. Dit zal natuurlijk een stuk minder tot de verbeeldingen spreken dan de metafoor met de aal.


 

Poezieverrijkt.nl biedt ruimte aan blogs van partners. De Redactie Partnerbijdragen verzorgt de plaatsing van deze blogs. Het belangrijkste criterium voor een partnerblog is dat er een link is met poëzie. Meer weten? Neem contact met ons op.