Vijf tips om een gedicht over corona te schrijven

Vijf tips om een gedicht over corona te schrijven

We leven op het moment in een unieke tijd. Dit komt natuurlijk door het coronavirus, wat de wereld in de houdgreep heeft genomen. Ook op het gebied van de Nederlandse literatuur is dit uniek, net zoals deze Eastpak rugzak sale. Het is naar alle waarschijnlijkheid nog niet eerder voorgekomen in ons land dat er in zo’n korte periode zoveel gedichten over hetzelfde onderwerp geschreven zijn. Bovendien zijn ze ook nog eens direct beschikbaar gesteld via het internet. Allemaal gaan ze over corona, maar meestal zijn ze niet goed. Wil jij ook een gedicht schrijven over de pandemie? Gebruik dan de onderstaande tips.


Partnerbijdrage van THEBAGSTORE


Vermijd woorden over corona, maar niet handtas of weekendtas bijvoorbeeld

Zo is het verstandig om voordat je begint met het dichten een wekker aan te zetten. Zet hem op vijf minuten. In deze korte tijd moet je alle woorden en termen opschrijven die persoonlijk associeert met het coronavirus. Hierbij kun je onder andere denken aan virus, mondkapje, lockdown, anderhalve meter, ga zo maar door. Naar alle waarschijnlijkheid zul je een lang lijstje hebben met allemaal begrippen over corona. Je zult geneigd zijn om deze woorden te gebruiken in je gedicht, maar dit moet je niet doen. Woorden als handtas of weekendtas mogen juist wel.

Beeld je in de lezer die het gedicht leest tijdens een Eastpak rugzak sale in 2120

Je moet bedenken wat je interessant vindt om te vertellen over de situatie waarin we op het moment verkeren aan iemand die het gedicht zal lezen in 2120. Je moet dus proberen om deze lezer je in te beelden tijdens het schrijven van je gedicht. Door dit te doen zul je je primaire emoties een klein beetje uit het schrijfproces kunnen halen. Bovendien neem je naar alle waarschijnlijkheid een voorschot op de benodigde afstand die je moet hebben tijdens het schrijven van het gedicht.

Schrijf niet om je hart te luchten, wees juist benieuwd naar het nieuwe gedicht

Veel mensen schrijven een gedicht om hun hart te luchten. Dit moet je niet doen. Je moet juist gaan dichten omdat je benieuwd bent naar het nieuwe gedicht. Als je met behulp van dit uitgangspunt een gedicht over het coronavirus zult schrijven dan zal dit een stuk beter zijn. Bovendien zal nadat het gedicht af is blijken dat je in de meeste gevallen alsnog je hart hebt weten te luchten, terwijl het stukje dan dus ook nog eens beter geworden is.

Gebruik ‘ik’ alleen als de lezer zich hierin kan herkennen

Als je een gedicht schrijft om je hart te luchten dan is de kans groot dat je ook veel het woordje ‘ik’ gebruik. Dit doe je natuurlijk omdat je het gedicht schrijft vanuit je eigen standpunt. Dit kun je beter niet doen. Je kunt wel het woord ‘ik’ gebruiken tijdens het dichten, maar doe dit alleen als je het hiermee niet alleen over jezelf hebt. Je kunt ‘ik’ namelijk het beste puur gebruiken wanneer de lezer zich hierin in principe ook zou kunnen herkennen.

Gebruik geen emotioneel geladen bijvoeglijke naamwoorden

Dat je in een gedicht over het coronavirus je emoties naar voren wilt laten komen is natuurlijk niet vreemd. Het is uiteraard een emotionele tijd waarin we leven. Toch moet je het gebruik van bijvoeglijke naamwoorden die emotioneel geladen zijn zoveel mogelijk proberen te vermijden. De lezer moet namelijk zelf bepalen of het virus ‘naar’ of ‘rottig’ was, dat moet jij niet voor hen uitmaken. Dit geldt bijvoorbeeld ook als je het hebt over een blauwe lucht vol sterren. Dat jij dit ‘schitterend’ vindt, geldt misschien helemaal niet voor de lezer.


 

Poezieverrijkt.nl biedt ruimte aan blogs van partners. De Redactie Partnerbijdragen verzorgt de plaatsing van deze blogs. Het belangrijkste criterium voor een partnerblog is dat er een link is met poëzie. Meer weten? Neem contact met ons op.