Joost Prinsen voordrachtskunstenaar

Joost Prinsen voordrachtskunstenaar
Joost Prinsen draagt een gedicht van Alja Spaan voor tijdens Matthijs gaat door

Tijdens de allereerste uitzending van het televisieprogramma Matthijs gaat door op 31 december 2020 droeg acteur Joost Prinsen een gedicht voor van Alja Spaan.

Het gaat om het gedicht Geen rijmwoord voor dat wij zes maanden geleden al op Poezieverrijkt.nl hebben gepubliceerd.

Ik was onder de indruk van de voordracht van Joost Prinsen. Ik voelde weer een traan opkomen, net als toen ik maanden geleden het gedicht voor het eerst las.

Ook mooi vond ik de opmerkingen van Joost Prinsen na het voordragen:

Joost Prinsen:
“Ik vind het een prachtig gedicht van een dichter die ik niet kende, Alja Spaan, die volgens internet iedere ochtend voor het ontbijt een gedicht schrijft, dus daar zal veel kaft bij het koren zitten, maar dit is zeker een korengedicht. Ik vind het een prachtig gedicht.”

Matthijs van Nieuwkerk:
“Dankjewel, Joost.” 

Joost Prinsen:
“Jij bedankt dat ik het voor mag dragen.”

Wow! Dat is nog eens compliment.

Niet alleen zegt Joost Prinsen hier twee keer “een prachtig gedicht”, maar hij bedankt Matthijs zelfs dat hij het gedicht mag delen met een miljoenenpubliek. Dat deed hij niet bij de andere poëziefragmenten tijdens deze uitzending.

De bundel Tegen het vergeten en voor de behoedzaamheid van Alja Spaan verscheen in 2018

Joost Prinsen als poëziekenner

Tijdens de uitzending van Matthijs gaat door getuigt Joost Prinsen een echte poëzieconnaisseur te zijn die verder kijkt dan de bekende namen.

Dat had ik niet verwacht, want ik kende Joost Prinsen vooral van zijn antiekhandelaar-typetje ‘Meneer Joosten’ uit Het Klokhuis. Met poëzie had dat weinig te maken.

Oh, wat was ik onwetend. Een korte Google-search bracht mij naar verschillende tv-fragmenten waarin de acteur hartstochtelijk zijn liefde voor poëzie deelt.

Prachtig is bijvoorbeeld zijn voordracht van het beroemde sonnet De moeder de vrouw van Martinus Nijhoff tijdens een instapcursus poëzie op De Wereld Draait Door.

Echter het meest was ik onder de indruk van zijn voordracht van het gedicht Ben Ali Libi van Willem Wilmink. Deze voordracht leidde zelfs tot een documentaire van één uur op de NPO over de goochelaar met de fantasierijke naam:

Iedere dag een gedicht op YouTube

De poëzievoordrachten van Joost Prinsen die ik op internet heb kunnen vinden, doen mij naar meer verlangen.

En misschien komt er inderdaad meer, want in een recent interview in Het Dagblad van het Noorden benoemt de 78-jarige acteur het volgende voornemen: ‘Een jaar lang elke dag een gedicht voordragen op YouTube’.

Ik zal de eerste zijn die zich abonneert op dat YouTube-kanaal.


Gerelateerd:


 

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.