Writer’s block? Zo kom je er vanaf!

Writer’s block? Zo kom je er vanaf!

Alle schrijvers, dus ook dichters, hebben er weleens mee te maken: een writer’s block. Heel vervelend, vooral als je aan een deadline vastzit. Wil jij zelf thuis een gedicht schrijven, maar krijg je niets op papier? Hier zijn wat goede tips!


Partnerbijdrage van Pricewise


Tip 1: Blijf schrijven

Dit klinkt als een zeer onlogische tip, maar het is één van de effectiefste. Als je een writer’s block hebt, komt er niets op papier of je zinnen lopen gewoon niet zo lekker. Toch betekent dat niet dat je geen ideeën op kunt doen door de niet lekker lopende zinnen te herlezen. Kun je helemaal geen onderwerp bedenken voor je gedicht? Begin dan te schrijven over iets alledaags. Stel, je was vanmorgen bezig met het vergelijken van energieleveranciers. Hoewel dat niet echt een poëtisch onderwerp is, riep het waarschijnlijk toch gevoelens bij je op. Zet dat op papier! Bijvoorbeeld zo:

Energie vergelijken

Er zijn zoveel leveranciers!
Niet een paar bomen maar een bos
Niet een paar druppels maar een rivier
Ja, de hele Amazone in mijn woonkamer

Je gaat van energie vergelijken naar de Amazone en wie weet waar de Amazone je naartoe brengt. Voor je het weet, heb je een onderwerp gevonden waar je echt iets mee kunt en schud je de woorden zo uit je pen.

Tip 2: Even pauze

Zit jij 24/7 achter de laptop of met een pen in je hand? Dan is de beste tip: even pauze. Schrijven is intensief en je kunt dus niet van jezelf verwachten dat je acht uur op een dag mooie gedichten kunt schrijven. Het is een kunstvorm, geen 9-tot-5-baan. Zodra je merkt dat je even niet meer kunt, en je weet dat dit waarschijnlijk komt doordat je uitgeblust bent, zet dan meteen de computer uit. Ga even boodschappen doen, met de hond wandelen of lekker sporten. Wie weet doe je onderweg nog leuke ideeën op. Op het moment dat je weer plaatsneemt achter je computer, ben je klaar om echt werk te leveren.

Tip 3: Ander perspectief

Als je al uren naar dezelfde lettertjes zit te staren, voel je de inspiratie waarschijnlijk wegebben. Het ziet er allemaal hetzelfde uit. Kijk er daarom eens met andere ogen naar. Je zou dit kunnen doen door je werk te printen en even op papier verder te gaan, maar dat kost je wel weer extra papier en het is niet goed voor het milieu. Daarom is het misschien een beter idee om het lettertype aan te passen of je gedicht op te slaan als pdf. Het klinkt misschien onzinnig, maar probeer het maar eens. Het werkt echt!


 

Poezieverrijkt.nl biedt ruimte aan blogs van partners. De Redactie Partnerbijdragen verzorgt de plaatsing van deze blogs. Het belangrijkste criterium voor een partnerblog is dat er een link is met poëzie. Meer weten? Neem contact met ons op.