Ware poëzie is altijd politiek?

Ware poëzie is altijd politiek?
Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden op 20 januari 2021.

Grote kans dat u de voordracht heeft gezien van dichteres Amanda Gorman tijdens de inauguratie van Joe Biden tot president van de Verenigde Staten van Amerika. Op Social Media werd haar optreden namelijk flink gedeeld.

Met 22 jaar levenservaring is Amanda Gorman de jongste dichter die ooit optrad tijdens de inauguratie van een Amerikaanse president. Toch komt zij niet helemaal uit de lucht vallen. In 2014 was zij verkozen tot jeugddichter van Los Angeles en in 2017 was zij National Youth Poet Laureate van de VS. En een korte Google-search leerde mij, dat zij al een aantal jaren flink aan de weg timmerde.

Het meest boeiend vond ik de volgende video:

De basisgedachte van haar betoog is: Poëzie is per definitie politiek.

Wow! Dat is nogal een boude uitspraak. Háár poëzie is per definitie politiek. Dat geloof ik zeker. De heren die haar vroegen om een niet-politiek gedicht te schrijven, hadden daarom beter kunnen weten.

Poëzie ≠ Politiek

Echter om nou te beweren dat alle poëzie per definitie politiek is, vind ik te ver gaan. Ik ken genoeg prachtige gedichten die zich verre van politiek houden. U waarschijnlijk ook.

Daarom wil ik de stelling van Amanda Gorman iets nuanceren: Poëzie die ertoe doet, is altijd politiek!

Nu is mijn vraag: Wat vindt u? Is poëzie die ertoe doet, altijd politiek? Of is dit klinkklare onzin?

U kunt uw reactie mailen naar info@poezieverrijkt.nl. De meest prikkelende en de best gemotiveerde reacties zullen wij publiceren op Poezieverrijkt.nl.

Om u te inspireren verwijs ik u naar het essay Over de troost van pessimisme van dichter Herman de Coninck (1944 – 1997).


Gerelateerd:


 

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.