Poëzie op YouTube

Poëzie op YouTube

Bij Poëzie verrijkt het leven zijn wij geïnteresseerd in alle verschijningsvormen van poëzie. Eerder besteden wij aandacht aan straatpoëzie. Dit keer kijken wij naar gedichten op YouTube.

Wij hebben een aantal interessante poëzievideo’s voor u opgezocht. Wanneer u zelf ook nog een fraaie YouTube-video met een gedicht kent, dan horen wij dat graag. Wij zullen die dan eventueel toevoegen aan deze blog.

Wij presenteren de video’s in omgekeerd chronologische volgorde. Dus de meest recente video bovenaan en de oudste onderaan.


De Gedichtenwedstrijd

In verband met corona vond de uitreiking van De Gedichtenwedstrijd dit jaar digitaal plaats. De winnaars maakten ieder een YouTube-filmpje waarin zij hun gedicht voordroegen.

Echter waar de nummers 1 en 3 ervoor kozen binnenshuis hun gedicht voor te dragen, besloot nummer 2, Gerda Posthumus, om haar gedicht op een kerkhof voor te dragen. Dat geeft meteen een veel krachtiger beeld, zeker gezien de inhoud van het gedicht.

Klimaatgedicht van Cees Hoogenboom

Enkele dagen voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2021 publiceerde dichter Cees Hoogenboom op YouTube een prachtige video met een klimaatgedicht.


Klimaatdichter Suzanne van Leendert

Toegegeven, de kwaliteit van de video’s en gedichten op het YouTube-kanaal Klimaatdichters verschilt nogal. Toch loont het de moeite om er er eens rond te snuffelen, want er zit veel moois tussen. Zelf was ik onder andere onder de indruk van de video met het gedicht Het paradijs of liever van Suzanne van Leendert.


Babs Gons tijdens poëziefestival Wilde Woorden

Wilde Woorden is een jaarlijks spoken word-festival in het Westerpark te Amsterdam. In verband met corona kon het festival in 2020 niet doorgaan, maar als alternatief heeft de organisatie een aantal poëzievideo’s opgenomen in het Westerpark zoals deze prachtige video met dichter Babs Gons en muzikant Shishani Vranckx.


Maatschappelijk gedicht van Dean Bowen

Naar aanleiding van Keti Koti 2020 schreef de Rotterdamse stadsdichter Dean Bowen het aangrijpende gedicht Art. 1. Dit gedicht is op film gezet door het Rauwkost-Collective.


Joost Prinsen leest Willem Wilmink

In een documentaire over Willem Wilmink las acteur Joost Prinsen het gedicht Ben Ali Libi. Tot dan toe was het een van de minder bekende gedichten van Willem Wilmink, maar de voordracht van Joost Prinsen veranderde dit.


Sportgedicht over Robin van Persie

Zelf heb ik ook een keer meegewerkt aan een YouTube-video. In opdracht van DutchPointHD schreef ik het sportgedicht Sterker door strijd of sterker door tijd.


Natuurgedicht van Ingmar Heytze

In opdracht van Natuurmonumenten schreef Ingmar Heytze een gedicht over de Nederlandse kust.


Hugo Claus tijdens Watou

In 1994 droeg Hugo Claus een sonnet voor tijdens kunstenfestival Watou.


P.C. Hooft op YouTube

Het YouTube-kanaal Gedichten maakt eenvoudige video’s waarin klassieke gedichten op krachtige wijze worden voorgedragen. Een mooi voorbeeld is hun voordracht van het gedicht Gezwinde Grijsaard van P.C. Hooft (1581 – 1647).


Gerelateerd:


 

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.