Nico Dijkshoorn: Van tv-dichter tot gewild columnist

Nico Dijkshoorn: Van tv-dichter tot gewild columnist

Welke dichters kent u? Dat was één van de open vragen uit een landelijke enquête naar de beleving van poëzie. Ik was bekend met de meeste dichters uit de top 10. Echter de naam van de nummer 2 was voor mij volslagen onbekend: Nico Dijkshoorn.

Ik hoor u al lachen: “Haha, en dat noemt zich hoofdredacteur van een populaire poëziewebsite en hij weet niet eens wie Nico Dijkshoorn is? Keek Robin Kerkhof vroeger dan nooit naar De Wereld Draait Door?”

Nee, moet ik eerlijk bekennen, ik keek vroeger nooit naar DWDD. Ik kijk sowieso heel weinig televisie. Dat was ook al zo toen DWDD het populairste programma was op de Nederlandse televisie.

Echter het ziet er naar uit, dat ik toch wat heb gemist. Daarom stel ik mijzelf nu de vraag:

Wie is Nico Dijkshoorn?

Nico Dijkshoorn was ooit medewerker van een bibliotheek, totdat hij merkte dat zijn droogkomische gedichten online aansloegen. Inmiddels is hij een veelgevraagd dichter en vooral columnist, die de ene na de andere bundel uitbrengt waarin zijn oog voor detail, randzaken en de tragikomische kant van het leven opvalt.

Een eik zijn

Bij het inmiddels gestopte De Wereld Draait Door schreef Nico Dijkshoorn ter plekke gedichten over hetgeen er in de studio plaatsvond. Dat kon een discussie zijn, een hilarisch interview, een serie tv-fragmenten of een muzikant die de minuut zendtijd ten volle wist te benutten. Zo dichtte Dijkshoorn over de band I Am Oak, waarvan hij onder de indruk was, heel simpel ‘Ik wil ook een eik zijn’.

Zijn poëzie is niet gebonden aan regeltjes en daardoor onvoorspelbaar en vermakelijk. Zijn Amsterdamse/Amstelveense tongval, die naar voren komt bij het als ‘on’ uitspreken van op ‘en’ eindigende woorden, versterkt de ironische knipoog die Dijkshoorn met zijn teksten biedt.

Chinees eten afhalen

Het voordragen bij DWDD leverde hem plekken in diverse colofons op. Hij schrijft en schreef onder andere voor OOR magazine, Nu.nl, De Volkskrant en Voetbal International en sinds kort de Libelle, waarbij hij in zijn columns alleen maar meer ruimte vindt om zijn kijk op (rand)zaken te uiten.

Over doodnormale dingen waar veel mensen niet bij stitstaan, zoals een bezoek aan een tuincentrum, online energie vergelijken of stofzuigen, weet hij uitgebreid en op hilarische wijze te reflecteren. Een simpel bezoek aan een Chinees restaurant, een van zijn favoriete uitstapjes, ontaardt bijvoorbeeld in het thuis oefenen in het ‘siersnijden’ van groenten zoals ze daar doen. Een konijntje maken van een wortel, Dijkshoorn kan daar schitterend over uitweiden.

Voetbal kijken met Willem Van Hanegem

Zo heeft hij de mogelijkheid zijn visie te geven op zijn favoriete onderwerpen. In OOR schreef hij over muziek (Dijkshoorn is zelf muzikant en groot liefhebber van blues en rock), in Voetbal International krijgt hij alle ruimte om zijn geliefde sport te becommentariëren.

Daarbij gaat hij zelden in op het spel – daar heeft hij naar eigen zeggen geen verstand van – maar bezingt hij pagina’s lang allerlei details. De mot die op het gezicht van Cristiano landt, een grensrechter die zijn vlag laat vallen, een man die uit onvrede met zijn scootmobiel een scheidsrechter probeert te torpederen of de vreemde manier waarop spelers tegenwoordig juichen: het vindt allemaal naast het spelletje plaats en Dijkshoorn gaat er dieper op in.

Wanneer hij op pad mag met zijn held Willem van Hanegem, is hij mateloos vereerd omdat de oud-international ‘weet je niet’ tegen hem zegt, diens stopwoordje. Dat vindt Nico Dijkshoorn veel interessanter dan de gang van zaken op het veld.  


Boeken van Nico Dijkshoorn koop je bij Bol.com


Gerelateerd:


 

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.