Waar vinden wij gedichten?

Waar vinden wij gedichten?
De mooiste gedichten lees je op Poëzie verrijkt het leven.

Recent hebben wij ons 200e gedicht gepubliceerd op Poezieverrijkt.nl. Het gaat om het gedicht Vrouw tot thuisloze minnaar van Jolies Heij.

Naar aanleiding van dit heugelijke feit, bedachten wij dat u het misschien interessant vindt als wij u een klein kijkje gunnen in de keuken van onze redactie. In deze blog geven wij een antwoord op de vraag: Waar vindt de redactie de gedichten die voor publicatie op Poezieverrijkt.nl in aanmerking komen?


Onze belangrijkste bronnen voor aansprekende gedichten zijn sociale media, ingezonden bundels, ongevraagde kopij en de openbare bibliotheek. Dat is het korte antwoord.

Hieronder geven wat extra toelichting per bron. Ten slotte noemen wij enkele andere bronnen waar wij minder frequent gedichten vandaan halen.


Sociale media-kanalen

Het belangrijkste sociale media-kanaal dat wij als bron gebruiken is Facebook. Wij volgen dichters die met enige regelmaat gedichten op Facebook publiceren. Dit doen wij via het professionele FB-account van onze hoofdredacteur Literator Robin Kerkhof.

Komen wij een aansprekend gedicht tegen, dan vragen wij de dichter toestemming voor publicatie op Poezieverrijkt.nl. Dit doen wij door middel van een comment onder het gedicht of via Messenger.

Het eerder genoemde gedicht van Jolies Heij kwamen wij bijvoorbeeld voor het eerst via Facebook tegen.

Ingezonden bundels

Wij lezen alle gedichtenbundels die wij ontvangen op ons redactieadres:

Poëzie verrijkt het leven
T.a.v. Hoofdredacteur Robin Kerkhof
Achillesstraat 21/2
1076 PT Amsterdam

Wij maken daarbij geen onderscheid tussen bundels van gevestigde uitgeverijen en bundels uitgegeven in eigen beheer.

Soms kiezen wij één of twee gedichten uit een bundel voor publicatie op Poezieverrijkt.nl. Zo hebben wij pasgeleden nog het gedicht Na de oogst van Charles Ducal overgenomen uit zijn recente bundel De koers van de eeuw.

Echter soms staat er in een bundel geen enkel gedicht dat wij graag zouden publiceren.

Ongevraagde kopij

Zo nu en dan is een dichter brutaal genoeg om ongevraagd enkele gedichten te sturen naar ons e-mailadres info@poezieverrijkt.nl.

Op onze website beweren wij, dat wij geen ongevraagde kopij accepteren, maar stiekem lezen wij toch alle gedichten die per mail bij ons binnenkomen. Je weet immers nooit of er een pareltje tussen zit.

De laatste keer dat wij een ongevraagd ingezonden gedicht publiceerden, was op 19 februari 2021. Het gaat om het gedicht noodkreet van de oceanen van Els van Stalborch.

Bibliotheek

Behalve gedichten van levende dichters, publiceren wij ook gedichten van dichters die langgeleden zijn overleden.

Voor deze laatste categorie gedichten bezochten wij in het pre-coronatijdperk met enige regelmaat de openbare bibliotheek. Sinds coronamaatregelen bibliotheekbezoek lastiger maakten, zochten wij veel online in de Digitale Bibliotheek voor de Nederlandse Letteren (DBNL).

Zo vonden wij recent op DBNL nog het prachtige gedicht De slavin uit Suriname van Anton de Kom.

Andere bronnen

Meestal vinden wij een gedicht voor publicatie via één van bovengenoemde bronnen, maar soms komen wij ook op andere plekken aansprekende gedichten tegen, zoals: gehoord tijdens poëziebijeenkomsten, gezien op een buitenmuur, gelezen op de persoonlijke blog van een dichter etc.


Gerelateerd:


 

Robin Kerkhof is de hoofdredacteur van het online totaalconcept Poëzie verrijkt het leven. Hij heeft een passie voor poëzie en leest graag aansprekende gedichten van interessante dichters. Verder is hij huisdichter van Paradijsvogelsmagazine.nl.