Nieuwsbrief
Poëzie verrijkt het leven

De nieuwsbrief van Poëzie verrijkt het leven gaat over dichters, gedichten, poëzietermen en andere poëziegerelateerde zaken. Iedere nieuwsbrief behandelt een ander thema.


Aanmeldformulier

Wat is er al geweest?

Nieuwsbrief van 20 juni 2020
Coronavirus houdt zich schuil
Nog een nieuwsbrief over het coronavirus. Ditmaal meer over de directe gevolgen van COVID-19: ziekte en dood. Met onder andere een eerbetoon aan de Amsterdamse dichter Ronald M. Offerman die overleed aan de gevolgen van corona. Verder een rouwgedicht van Regine Hilhorst en een gedicht van Jolies Heij over Jong, mooi en besmet.

Nieuwsbrief van 30 april 2020
Poëzie in tijden van corona
Wij constateerden een explosie aan gedichten over corona toen half maart in Nederland de ‘intelligente’ lockdown in werking trad. Wij vroegen onze lezers hiervoor een verklaring te geven. De meeste interessante reacties hebben wij verzameld en gedeeld via deze nieuwsbrief.

Nieuwsbrief van 7 mei 2018
Hans Plomp
Op 20 en 21 mei 2018 vindt het poëziefestival Vurige Tongen 2018 plaats in Ruigoord. Het gezicht van dit jaarlijkse festival is Hans Plomp. Daarom besteedden wij in deze nieuwsbrief aandacht aan deze bijzondere dichter.

Nieuwsbrief van 4 april 2018
Stadsdeeldichter tot in alle eeuwigheid
Nederland kent veel officieel benoemde dichters, zoals de Dichter des Vaderlands, stadsdichters, streekdichters, dorpsdichters, eilanddichters etc. In deze nieuwsbrief besteden wij aandacht aan verschillende dichters die een dergelijke ambt hebben bekleed. Tevens in deze nieuwsbrief de blog Stadsdeeldichter tot in alle eeuwigheid van Onno-Sven Tromp, stadsdeeldichter van Amsterdam Nieuw-West.

Nieuwsbrief van 8 maart 2018
Internationale Vrouwendag
Op 8 maart 2018 was het Internationale Vrouwendag. Voor ons een reden om twee aansprekende vrouwelijke dichters in het zonnetje te zetten. Het gaat om Inge Boulonois en Hester van Beers.

Nieuwsbrief van 14 februari 2018
Valentijnsdag
Naar aanleiding van Valentijnsdag in deze nieuwsbrief een aantal aansprekende liefdesgedichten van o.a. Herman Gorter, P.C. Hooft en Kees Godefrooij.

Nieuwsbrief van 1 februari 2018
Poëziekalender + Eerste 3 gedichten van Dichterskring.nl
Wij hebben een nieuw onderdeel toegevoegd aan Poëzie verrijkt het leven: de Poëziekalender met zoveel mogelijk interessante poëzie-evenementen. Verder in deze nieuwsbrief aandacht voor de eerste 3 gedichten van Dichterskring.nl die wij hebben verkozen voor publicatie op Poezieverrijkt.nl.

Nieuwsbrief van 30 december 2017
Dichterskring.nl en Dichter bij Dichters
De missie van Poëzie verrijkt het leven is om het leven van zoveel mogelijk mensen te verrijken met positieve poëziebeleving. Daarom besteden wij zo nu en dan aandacht aan andere interessante initiatieven die de poëzie promoten. In deze nieuwsbrief speciale aandacht voor Dichter bij Dichters en voor onze samenwerking met Dichterskring.nl.

Nieuwsbrief van 22 december 2017
Kerstgedicht van Guido Gezelle
Om al onze fans op een bijzondere manier een prettig kerstfeest en een goed nieuwjaar te wensen, deelden wij met hen het gedicht Kerstdag van de Vlaamse priester-dichter Guido Gezelle.

Nieuwsbrief van 23 oktober 2017
Conrad van de Weetering
Op 16 oktober 2017 overleed danser en dichter Conrad van de Weetering. Daarom hebben wij een hele nieuwsbrief gewijd aan deze interessante persoonlijkheid. Behalve algemene informatie over de dichter bevatte de nieuwsbrief ook een blog met een persoonlijke herinnering aan Conrad van de Weetering.

Nieuwsbrief van 3 oktober 2017
Herman Gorter
Deze nieuwsbrief ging helemaal over de dichter Herman Gorter. Naast informatie over de dichter, bevatte de nieuwsbrief ook een gedicht van Herman Gorter en een link naar het mini-essay Herman Gorter breekt alle regels van dichter en poëziepromotor Simon Mulder.

Nieuwsbrief van 14 september 2017
Sonnettenschrijvers
Het sonnet is één van de meest populaire dichtvormen binnen de Europese literatuur. In deze nieuwsbrief behandelden wij twee interessante hedendaagse sonnettenschrijvers: Jan Kal en Onno-Sven Tromp.

Nieuwsbrief van 9 januari 2017
Geert Zomer
Deze nieuwsbrief ging over de veelzijdige Geert Zomer. Naast dichter is hij ook beeldend kunstenaar. Robin Kerkhof, literator 3.0, schreef over Geert Zomer een rondeel.

Nieuwsbrief van 17 juli 2016
Poëzie op Vlieland
Deze nieuwsbrief ging over twee dichters die een nauwe band hebben met Vlieland:

  • Gerda Posthumus woont op Vlieland en was door de gemeente benoemd tot eilanddichter voor een periode van drie jaar.
  • De beroemde dichter J. Slauerhoff bracht gedurende zijn jeugd veel tijd door op Vlieland.

Nieuwsbrief van 20 juni 2016
150e Open Podium
In deze nieuwsbrief de aankondiging van een bijzonder evenement: het 150e OBA Open Podium. In 12,5 jaar is het maandelijkse OBA Open Podium uitgegroeid tot één van de belangrijkste poëziepodia in Nederland. Wij vonden dat de aankondiging van de 150e editie wel een aparte nieuwsbrief verdiende.

Nieuwsbrief van 10 november 2015
Anneke Wasscher
Deze nieuwsbrief ging helemaal over de interessante dichter Anneke Wasscher. Haar prijzenkast puilt uit van de poëzieprijzen. In 2016 zal haar debuutbundel uitkomen.

Nieuwsbrief van 2 juni 2015
Haiku special
Aan bod kwamen onder andere: top 10 haiku’s van haiku-dichter Luk Gybels, artikel ‘Do’s and don’t bij de moderne haiku’ en nog veel meer moois.

Nieuwsbrief van 3 april 2015
Helena, dochter van Robin Kerkhof
Voor Robin Kerkhof is zijn dochter Helena een bron van inspiratie. Het afgelopen jaar heeft hij veel gedichten en verhalen geschreven die gaan over Helena. Wij hebben een aantal van deze gedichten en korte prozateksten geselecteerd voor deze unieke nieuwsbrief.

Nieuwsbrief van 22 februari 2015
Presentatie bundel ‘Van het Oosterdok 2014’
Op 31 januari 2015 presenteerde de OBA de bundel ‘Van het Oosterdok 2014’. In deze bundel is het werk opgenomen van 56 schrijvers en dichters.

Nieuwsbrief van 20 januari 2015
Poëzieweek 2015
Zeven interessante evenementen tijdens de Poëzieweek. Voor iedere dag van de week één.

Nieuwsbrief van 3 januari 2015
Poëzie jaaroverzicht 2014
Voor de poëzie was 2014 een bewogen jaar. Een dichter wint de Libris Literatuurprijs. Remco Campert neemt op grootse wijze afscheid tijdens de Nacht van de Poëzie. De beroemde dichters Leo Vroman en Gerrit Kouwenaar komen te overlijden.

Nieuwsbrief van 15 december 2014
Verslag OBA Open Podium 29-11-2014
Al meer dan 10 jaar organiseert de Openbare Bibliotheek Amsterdam iedere laatste zaterdag van de maand een Open Podium. Op zaterdag 29 november 2014 was literator Robin Kerkhof erbij om verslag te doen.