Anthonis de Roovere

Anthonis de Roovere (ca. 1430 – 16 mei 1482) was een Vlaamse dichter en de eerste officiële stadsrederijker van Brugge. Hij schreef gedichten, toneelstukken en proza.

Levensloop Anthonis de Roovere

Anthonis de Roovere werd ergens rond 1430 geboren in Brugge. Zijn exacte geboortedatum is niet bekend. Van beroep was hij metselaar. Daarnaast was Anthonis de Roovere als dichter en schrijver lid van de rederijkerskamer De Heilige Geest in Brugge. Zijn werk werd zeer gewaardeerd en dat leidde ertoe dat de stad hem vanaf 1466 ging betalen als stadsrederijker. Anthonis de Roovere stief op 16 mei 1482.

Tijdens zijn leven schreef Anthonis de Roovere gedichten, toneelstukken en proza. Hij schreef gedichten binnen de dichtvormen die destijds populair waren: rondeel, ballade en refrein.

In de eenentwintigste eeuw worden eigenlijk alleen nog zijn rondelen veel gelezen. Dit komt in de eerste plaats, omdat de beknopte vorm van het rondeel deze dichtvorm zeer geschikt maakt voor opname in bloemlezingen. Balladen en refreinen zijn daar vaak te lang voor.

Ten tweede getuigen de rondelen van Anthonis de Roovere van een maatschappijkritische blik. Veel van zijn thema’s zijn ook van toepassing op de maatschappij van de eenentwintigste eeuw. Een voorbeeld is zijn rondeel over vleien.

Anthonis de Roovere - Gedichtenbundel
Titelblad van de oudste bewaard gebleven gedichtenbundel van Anthonis de Roovere. Deze bundel verscheen in 1562. Dat is 80 jaar na de dood van Anthonis de Roovere.

Gedichten van Anthonis de Roovere

De volgende gedichten geven een goede beeld van de poëzie van Anthonis de Roovere:


Gerelateerd:

Gedichten

Dichters


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


GEDICHTENBUNDELS