Charlotte van den Broeck

Charlotte van den Broeck (1991) is een dichteres uit de Belgische stad Turnhout. Ze haalde een master taal- en letterkunde Engels-Duits en volgt nu de opleiding Woordkunst aan het conservatorium van Antwerpen.

Biografie

In 2012 schreef Charlotte van den Broeck op 21-jarige leeftijd haar eerste gedicht en vanaf dat moment ging het allemaal in sneltreinvaart. Met optredens bij De Sprekende Ezels (Antwerpen) werd deze Vlaamse dichteres al snel opgemerkt. In 2013 eindigde zij binnen de top 100 van de Turing Gedichtenwedstrijd.

Hoewel Charlotte van den Broeck eerst alleen bekendheid genoot in Vlaanderen, groeit sinds een paar jaar ook haar faam in Nederland. Zo sloot ze in 2015 in Utrecht de Nacht van de Poëzie af (waarmee ze dit poëzie-evenement het daaropvolgende jaar automatisch opende), debuteerde ze bij de Amsterdamse uitgeverij De Arbeiderspers met haar veel geprezen bundel Kameleon (ze ontving hier tevens de Herman de Coninckprijs 2016 voor) en begin 2017 verscheen bij dezelfde uitgeverij ook haar tweede bundel Nachtroer.

Vrouwelijkheid

De poëzie die Charlotte van den Broeck schrijft, heeft tijd en herlezingen nodig om door te komen. Deze extra moeite is het echter waard om laag voor laag haar gedachte te ontdekken. De ik-figuur kent een prominente rol in haar gedichten, net als vrouwelijkheid, identiteit en liefde. Zo neemt ze je in de Kameleon mee op een reis op zoek naar haar identiteit, een transformatie van meisje tot vrouw. Een mooi voorbeeld van hiervoor genoemde is het gedicht Flamingo.

Voordracht

Naast schrijven, is de manier van voordragen van Charlotte van den Broeck minstens net zo enerverend. Zij was ook eerst optredende dichter. Dit betekent dat haar woorden allereerst op het podium voorgedragen werden alvorens er een bundel van werd gemaakt. Het lezen van het werk van Charlotte van den Broeck werkt op zich al bezwerend, maar het persoonlijk voordragen weet dit keer op keer te overtreffen.

Conclusie

Charlotte van den Broek is een opvallende recent opgestane naam in de poëzie. Met op het moment al twee bundels op haar naam is er genoeg van haar te lezen, maar ook zeker: live te horen.

Gedichten

De volgende gedichten geven een aardige indruk van de poëzie van Charlotte van den Broeck:


Bronvermelding:


Boeken van Charlotte van den Broeck


 

Gerelateerd: