Cor van Welbergen

Cor van Welbergen (1957) is een Haagse dichter in meerdere betekenissen van het woord. Niet alleen woont Cor van Welbergen in Den Haag, maar de stad is voor hem ook een belangrijke bron van inspiratie.

Korte biografie

De uitspraak 'zo ik iets ben, dan ben ik een Hagenaar' is zeker op Cor van Welbergen van toepassing, al neigt hij iets meer naar Hagenees. Om te beginnen is hij geboren en getogen in Den Haag. Ook anno 2017 woont hij nog steeds in deze stad en als rijksambtenaar met 42 jaar ervaring heeft hij zijn hele carrière in de regeringsstad gewerkt. Ten slotte is hij supporter van ADO Den Haag.

Dichter Cor van Welbergen
Dichter Cor van Welbergen

Cor van Welbergen is getrouwd en hij is de trotse vader van twee dochters. Volgens hemzelf is 'spelen met taal in dichtvorm' een van zijn hobby's. Echter gezien zijn productiviteit en de kwaliteit van zijn gedichten is volgens ons zijn dichterschap meer dan een hobby.

Poëzie van Cor van Welbergen

De verbondenheid van Cor van Welbergen met de stad Den Haag komt ook in veel van zijn gedichten tot uitdrukking. Sinds de zomer van 2010 geeft hij zijn visie op actuele Haagse ontwikkelingen in korte gedichtjes weer. Cor van Welbergen heeft meerdere dichtbundels uitgegeven waarvan er minimaal twee specifiek over het leven in Den Haag gaan:

De stad Den Haag is echter niet het enige onderwerp in zijn gedichten. Het werkelijke thema van zijn gedichten is het volle leven. Neem bijvoorbeeld zijn prachtige en zeer persoonlijke gedicht 'Mocht het zo zijn ...'. Dat gedicht gaat in de eerste plaats om dementie, maar het gedicht gaat ook over familie, zorg en liefde. Het gedicht eindigt met een aangrijpende oproep richting zijn naasten.

Gedichten

De volgende gedichten van Cor van Welbergen geven een aardige indruk van zijn poëzie:

TIP: Voor de dichter Cor van Welbergen is zijn woonplaats Den Haag een belangrijke bron van inspiratie, onder andere voor zijn gedichtenbundels IJsje in Den Haag en Zicht uit zee.