Hester van Beers

Hester van Beers (1995) is een talentvolle dichter, van wie gedichten zijn gepubliceerd in onder andere Meander Magazine, Tijdschrift Ei en Extaze.

In 2017 verscheen haar debuutbundel Het einde van de roltrap bij uitgeverij Lipari.

In 2017 won ze eveneens met een achttal gedichten de voorronde van Write Now! in Venlo.

Hester van Beers
Dichter Hester van Beers

Persoonlijke leven

Volgens eigen zeggen wist Hester al als kleuter dat zij schrijver wilde worden. Gedurende haar middelbare school stonden een aantal gedichten van haar dan ook in de schoolkrant. Het bijzondere van deze tijd is dat Van Beers hier een gedicht heeft geschreven over liefdesverdriet, zonder het zelf ervaren te hebben. Het verwoorden van een gevoel dat je nog nooit gevoeld hebt, is bewonderenswaardig. Het wordt een greep naar de fantasie, het onbekende.

Later begon Van Beers met het inzenden van gedichten naar verschillende tijdschriften: met succes! Gelijktijdig was zij hard aan het werk aan een manuscript voor haar dichtbundel. Het proces van het werken aan haar dichtbundel was een groeiproces: steeds betere gedichten kregen een plekje in haar manuscript. Van Beers vindt het werken aan het manuscript het leukste deel, voornamelijk het bepalen van de volgorde en het werken met titels.

Haar debuutbundel, Het einde van de roltrap, is de kroon op haar werk tot nu toe.

Van Beers passies bestaan uit taal en techniek. Schrijver zijn in de huidige maatschappij kan een onzekere toekomst opleveren. Voor haar studiekeuze liet zij zich daarom leiden door haar tweede passie. Zij heeft dan ook Medical Engineering gestudeerd aan de Technische Universiteit Eindhoven, want behalve techniek was zij ook geïnteresseerd in het menselijk lichaam. Zodoende koos zij een studie waarin zij techniek toepast om de levenskwaliteit van mensen te verbeteren.

Echter, het schrijven laat Van Beers niet links liggen. In de toekomst kan men nog meer prachtige stukken poëzie verwachten.

‘Het mooiste van een gedicht is dat je met beelden en metaforen vaak beter kunt beschrijven hoe iets voelt, dan wanneer je het letterlijk zou vertellen,’ aldus Van Beers.

Voordrachten

Regelmatig is Van Beers te vinden als spreker op het podium van festivals en poëzieclubs. Zeker niet op de minste podia: Van Beers heeft voorgedragen in de prinsentuin en Onbederf’lijk Vers. Ook heeft zij haar gedichten voorgedragen toen zij de voorronde van Write Now! in Venlo had gewonnen.

Haar meest bijzondere voordracht was voor de kunstnacht in het museum muZIEum in Nijmegen. In dit museum kan men ervaren hoe het is om blind te zijn. De voordracht vond plaats in een pikdonkere kamer waarin het publiek luistert naar de dichter die zijn gedichten uit het hoofd voorleest. Doordat één van de zintuigen wordt afgesloten, namelijk het zien, worden de andere zintuigen extra scherp. Je hoort alleen de tekst. Dit maakte deze voordracht voor Van Beers extra speciaal.

Poëzie van Hester van Beers

Veel van Hester’s gedichten ademen een zekere melancholie. Daarnaast zitten er in haar gedichten veel emotie.

Tegelijkertijd zijn haar gedichten alles behalve zoetsappig. Haar beelden en taalgebruik zijn krachtig en eigentijds. Regelmatig komen voorwerpen aan het licht in haar gedichten. De rauwe realiteit van het gevoel komt op deze manier nog meer op de lezer over.

Deze combinatie van emotionaliteit en originaliteit maakt haar poëzie authentiek en aangrijpend.

Gedichten van Hester van Beers

De volgende gedichten van Hester van Beers geven een aardig beeld van haar poëzie:


Gerelateerd: