Simon Mulder

Simon Mulder is in de eerste plaats dichter en voordrachtskunstenaar. Daarnaast is hij initiatiefnemer van de stichting Feest der Poëzie.

Voordrachtskunstenaar

Wanneer Simon Mulder het podium betreedt, is dat op zichzelf al een belevenis. Hij gaat namelijk altijd gekleed in elegante pakken die eerder lijken te zijn gemaakt in de negentiende eeuw dan in de eenentwintigste eeuw. Ook zijn voordrachtskunst ademt 19e-eeuwse elegantie.

Simon Mulder
Simon Mulder tijdens de poëziebijeenkomst Spleen in Perdu op 27 september 2015.

Dichter

Zelfs in zijn poëzie zijn signalen terug te vinden die erop wijzen dat Simon Mulder misschien in de verkeerde eeuw is geboren.  Neem bijvoorbeeld zijn gedicht Mijn hoofd is als een lege zaal dat gaat over vervreemding of zijn gedicht De mannen van de geest waarin de ik-figuur een thuis vindt tussen typen mannen die zeker niet in de eenentwintigste eeuw thuishoren.

Feest der Poëzie

Behalve dichter en voordrachtskunstenaar is Simon Mulder ook de drijvende kracht achter de stichting Feest der Poëzie. Deze stichting richt zich op vormvaste dichtkunst, klassieke voordrachtskunst en ambachtelijke boekdrukkunst. Feest der Poëzie organiseert poëziebijeenkomsten en geeft een literair tijdschrift uit met de titel Avantgaerde.

Een evenement dat Feest der Poëzie meerdere keren per jaar organiseert, is De Salon der Verzen. Tijdens dit poëziepodium dragen verschillende vormvaste dichters voor uit eigen werk. Daarnaast organiseert de stichting ook themabijeenkomsten onder andere over de Tachtigers, een dichtersgroep uit het einde van de negentiende eeuw.

Avantgaerde

Ook de uitgave Avantgaerde van de stichting Feest der Poëzie verwijst naar de negentiende eeuw. In dit exclusieve tijdschrift staan gedichten van hedendaagse dichters, maar de vormgeving ademt een 19e-eeuwse esthetiek. Zo is het tijdschrift handmatig gedrukt met een stopcylinderpers uit 1913. Het lettertype is Old Style en de omslag is een houtsnede die sterk aan Art Nouveau doet denken.

SweetStars

Ten slotte zit Simon Mulder in de jury van SweekStars. Dit is een ambitieuze schrijfwedstrijd met een hoofdprijs van € 1.000,– en met maar liefst 15 categorieën. Poëzie is één van de categorieën naast bijvoorbeeld Romantiek, Non-fictie, Thriller & Horror, Fantasy en Fictie Algemeen.

Poëzie

De volgende twee gedichten geven een aardige indruk van de poëzie van Simon Mulder.


Gerelateerd:


AANMELDEN NIEUWSBRIEF