Coronagedichten

Sinds de COVID-19-pandemie ook Nederland heeft bereikt, zijn er in korte tijd ontzettend veel gedichten geschreven over corona. Wij hebben een klein aantal mooie coronagedichten geselecteerd van bekende en minder bekende dichters.

Klaske Bosma

Tsead Bruinja

Jolies Heij

Regine Hilhorst

Harmen Malderik

Ronald M. Offerman

Joke Pen

Alja Spaan

Hans van der Vlugt


Over coronagedichten

Wij hebben een nieuwe genrecategorie toegevoegd aan het onderdeel gedichten: coronagedichten.

Aanleiding is dat wij vanuit verschillende bronnen gedichten over corona ontvingen die wij een plaats wilden geven op Poëzie verrijkt het leven.

Het begon met twee brutale dichters die spontaan een coronagedicht naar onze mailbox stuurden. Normaal accepteren wij geen ongevraagde kopij, maar dit zijn geen normale tijden. Verder voldeden deze gedichten aan onze kwaliteitseisen. Daarom hebben wij toch deze gedichten gepubliceerd.

Nu waren wij nieuwsgierig geworden of meer van onze volgers aansprekende coronagedichten hadden geschreven. Daarom plaatsten wij een oproep in onze laatste nieuwsbrief. Uit de inzendingen kozen wij de gedichten die wij het beste vonden passen bij ons redactioneel concept. Een voorbeeld is de volgende haiku van Joyce Fredriksz :

Verlaten straten
leeg, koud… over het asfalt
trippelt een duif

Ten slotte kwamen wij enkele prachtige coronagedichten tegen van dichters die wij op Facebook volgen. Met toestemming van de rechthebbenden hebben wij ook deze gedichten geplaatst op onze website.

Het resultaat is een kleine selectie van aansprekende, ontroerende en toegankelijke gedichten over het coronavirus.


Gerelateerd: