Gedicht Hans van der Vlugt: wat maakt ons vloeibaar


wat maakt ons vloeibaar

een bloemenman aan de deur
met een felicitatieblik

je moet goed eten
zei de dokter
maar bij elk onderzoek
moet je nuchter zijn

hoe buigzaam
is het bestaan
we schudden
aan de levensboom

mijn eten maal ik
twee keer zo lang
tussen kiezen

ik pel twee pitloze mandarijnen
kom toch bij elk
wat pitjes tegen

de derde mandarijn
je gaat toch zoeken

we schudden nog eens
aan de boom

Hans van der Vlugt


Over het Gedicht

Bovenstaande gedicht van Hans van der Vlugt is één van de drie gedichten die wij geselecteerd uit de beste nieuwe gedichten van Dichterskring.nl van januari 2018.

De dichter Hans van der Vlugt ziet kans de lezer meteen in de eerste zin te intrigeren vanwege genoemde blik die de bloemenman uitstraalt. De reden om bloemen te schenken zou dus ook anders dan een ‘feestelijke’ kunnen zijn, zoals verderop uit het gedicht ook blijkt.

De licht humoristische ondertoon in combinatie met het serieuze thema maakt dit gedicht geschreven in vrije vorm een fraai leesbaar levensecht geheel. Voor de redacties van beiden websites reden genoeg dit gedicht in de top 3 van januari te plaatsen.

Samenwerking met Dichterskring.nl

Update 2020-02-29: Sinds enige tijd staat de website van Dichterskring.nl offline. Het is daarom niet meer mogelijk u in te schrijven bij de Dichterskring Nederland.


Debuutbundel Hans van der Vlugt

Het gedicht ‘wat maakt ons vloeibaar’ is ook opgenomen in de debuutbundel van Hans van der Vlugt: Spijkers uit de tijd. Deze bundel verscheen eind 2020 bij Uitgeverij de Wilg. U kunt de bundel bestellen door een mail te sturen naar hansvandervlugtgedichten@gmail.com.


Gerelateerd: