Gedicht van alie jankind


Schuivende schotsen

gedachten vervoeren langzaam
stukje bij beetje letters
ze schuiven ongewild over elkaar
als kruiend ijs op de Wadden

tot daar een paar letters
zomaar op hun plaats kukelen
alsof dat beter lukt zonder toeschouwers
die toch maar woordeloos toekijken

gedachteloos hun auto parkerend
in de vluchtstrook en haastig
de dijk op schieten voor een
laatst onderkoeld ijsbeeld

zie hoe de zee woorden en zinnen meevoert
in het voortglijden van de tijd

alie jankind


Over dit gedicht

In bovenstaande gedicht gebruikt alie jankind op intrigerende wijze een prachtig winters beeld als metafoor voor een mentaal proces. Om welk mentaal proces het precies gaat, wordt niet expliciet duidelijk. Het gedicht kan gaan om iemand die dementeert of over iemand die zijn of haar gedachten alleen kan ordenen als er niemand bij is. Andere interpretaties zijn ook mogelijk.

Bovendien zit dit gedicht ook vormtechnisch uitstekend in elkaar. De verdeling in drie kwatrijnen en één distichon is effectief. Deze structuur doet sterk denken aan een Shakespearesonnet, maar aangezien het gedicht niet rijmt, is hier eerder sprake van een modern sonnet. Deze dichtvorm past uitstekend bij de inhoud van het gedicht.

Daarnaast kent het gedicht een prettig kalm ritme dat uitstekend past bij de langzame beweging van schuivende schotsen.

Kortom, wij zagen genoeg redenen om dit gedicht uit te kiezen voor onze maandelijkse top 3 van beste gedichten op Dichterskring.nl.


Samenwerking met Dichterskring.nl


Update 2020-02-29: Sinds enige tijd staat de website van Dichterskring.nl offline. Het is daarom niet meer mogelijk u in te schrijven bij de Dichterskring Nederland.


Vanaf 1 januari 2018 werken wij samen met Dichterskring.nl. Deze samenwerking bestaat hieruit dat wij maandelijks de beste drie nieuwe gedichten op Dichterskring.nl publiceren op Poezieverrijkt.nl.

Aanmelden bij Dichterskring.nl >>> 


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


Gerelateerd: