Gedicht Hans van der Vlugt: Monitoren


Monitoren

ik zoek op monitoren
kom uit bij gezondheidsmanagement
en wordt blij van
amplitie

de weegschaal buigt
de goede kant uit
twee kilo per week

binnenkort
kan ik weer verder met
waar ik was

nu nog verplaatsen
naar mijn spieren

Hans van der Vlugt


Over het gedicht

Dit vrije vers-gedicht staat ons inziens als een huis. Het gedicht is uitstekend gestructureerd en er staat geen woord teveel.

Ook vinden wij de dubbele betekenis van de titel een sterk onderdeel van het gedicht. Monitoren zijn immers niet alleen schermen waarop je iets kan zien, maar monitoren betekent ook het continu in de gaten houden van (complexe) processen en onderwerpen. Aan de hand van monitoren kan het proces worden aangepast en een nieuwe richting worden geven. Monitoren wordt gedaan om het beste resultaat te bewerkstelligen. De dichter ziet hier kans het medische ‘monitoren’ poëtisch te ‘verdichten’ en geeft op deze wijze expliciet ruimte voor het genezingsproces.

Voor ons een reden om opnieuw hier een gedicht van Hans van der Vlugt te plaatsen. Vorige maand hadden wij zijn gedicht wat maakt ons vloeibaar geselecteerd als één van de drie beste nieuwe gedichten van Dichterskring.nl. Ook dat gedicht ging over zijn leven als patiënt. Het is hartstikke moeilijk om van zo’n super persoonlijke situatie een gedicht te schrijven dat ook interessant is voor een breder publiek dan de eigen kring. Hans van der Vlugt is hier opnieuw in geslaagd.

Hans, namens de redacties van harte gefeliciteerd met deze plek.

Samenwerking met Dichterskring.nl

Update 2020-02-29: Sinds enige tijd staat de website van Dichterskring.nl offline. Het is daarom niet meer mogelijk u in te schrijven bij de Dichterskring Nederland.


Debuutbundel Hans van der Vlugt

Het gedicht Monitoren is ook opgenomen in de debuutbundel van Hans van der Vlugt: Spijkers uit de tijd. Deze bundel verscheen eind 2020 bij Uitgeverij de Wilg.


Gerelateerd: