Gedicht Jan Bontje: Rinus van der Lubbe


Rinus van der Lubbe

een speelbal der geschiedenis
pion van vuige politiek
groot was dan ook je ergernis
toen massa’s krijsten: hij is ziek

je daad was puur: oprecht verzet
en oproep om te vechten
voor vrijheid, vrede en het recht
te leven zonder knechten

barbaars heeft men je toen onthoofd
als intro tot een massamoord
Berlijn had dat al vaak beloofd
men ging dus moorden – ongehoord

Jan Bontje, 6 augustus 2020

Marinus van der Lubbe
Jan Bontje plaatst bij deze foto het volgende commentaar: “De politiefoto suggereert dat Rinus van der Lubbe een of andere gek was, maar hij is dermate mishandeld, en waarschijnlijk gedrogeerd, dat hij er versuft uitziet.”

POËZIE koop je bij BOL.COM


Over het gedicht

Dichter Jan Bontje werkt anno 2020 aan een serie gedichten over bekende personen uit het verleden. Hij beperkt zich daarbij niet tot een bepaalde categorie. Hij schreef gedichten over Janis Joplin, Salvador Allende, Rosa Luxemburg, Multatuli, Catharina de Grote, Steve Biko, J.P. Coen, Herman Gorter, Salvador Dali en vele anderen.

Bovenstaand gedicht van Jan Bontje gaat over Marinus van der Lubbe. Deze Nederlandse metselaar belandde in de geschiedenisboeken, omdat hij in Nazi-Duitsland werd veroordeeld voor het in de brand steken van het gebouw van de Rijksdag op 27 februari 1933. Of hij daadwerkelijk de schuldige was, laten wij hier in het midden.

Ons sprak dit gedicht over Rinus van der Lubbe aan, omdat Jan Bontje effectief het beeld bijstelt dat veel oude schoolboeken van Rinus van der Lubbe schetste: dat van de zwakzinnige gek. Op dat beeld valt het een ander af te dingen. Jan Bontje verwoordt dat beter, dan wij dat zouden kunnen.

Bekijk eerst maar eens de Wikipedia-pagina over Marinus van der Lubbe en lees daarna het gedicht van Jan Bontje nog eens. Verandert de kennis die je nu hebt jouw waardering voor het gedicht?


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


Gerelateerd: