Haiku’s

De haiku is ontstaan in Japan, maar tegenwoordig wordt deze dichtvorm haiku internationaal gebruikt. Ook in Nederland zijn er dichters die haiku's schrijven. Sommige van hen schrijven exclusief haiku's, terwijl anderen naast haiku's ook vrije verzen schrijven en gedichten binnen andere dichtvormen.

Hieronder vindt u een korte lijst van dichters die Nederlandstalige haiku's schrijven:

Albert ten Cate

Haiku's

Luk Gybels

Haiku's

Jos van Hest

Haiku's over vogelverschrikkers

Nico van den Raad

Kabun: Helend wandelen

Onno-Sven Tromp

Haiku's


Wat is een haiku?

De haiku is een super kort, niet-rijmend gedicht. De haiku is als dichtvorm ontstaan in Japan.

Een haiku bestaat vaak uit drie regels van 5, 7 en 5 lettergrepen, maar dat is geen harde vereiste. Veel moderne haiku-dichters schrijven haiku's zonder vast te houden aan het 5-7-5-stramien, omdat zij de inhoud belangrijker vinden dan vormvastheid. Daarbij is wel vaak het uitgangspunt: hoe korter, hoe beter.

Veel mensen denken dat een natuurbeleving de basis dient te zijn van een haiku, maar dit is een misvatting. Er zijn namelijk voldoende haiku's te vinden bij de grote Japanse haiku-meesters waarin mensen en door mensen gemaakte voorwerpen een belangrijke rol spelen. Daarom is het correcter om te zeggen dat de zintuigelijke ervaring de basis vormt van haiku.

Meer over haiku


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


GEDICHTENBUNDELS

Zoekt u een gedichtenbundel met haiku's? Kijk eens in onze gespecialiseerde webshop met gedichtenbundels.LEESTIPS


Geschiedenis Haiku
Het boek Haiku, Een jonge maan is het bekendste en beste naslagwerk over de geschiedenis en de achtergronden van de dichtvorm haiku. Het boek bevat ook veel aansprekende voorbeelden.
Beroemde haiku-dichters
De volgende bundels bevatten haiku's van de meest beroemde Japanse haiku-meesters waaronder Basho, Issa, Buson en Shiki.
Moderne haiku's
De meest interessante hedendaagse haiku-dichter is ongetwijfeld de Vlaamse dichter en schrijver Luk Gybels.