Gedicht Abdelkader Benali: De hermafrodiet


De hermafrodiet

I


  Ik ben de oude Griek en de jonge Romein. Ik ben de oude Romein die de jonge Griek oud maakt. Ik heb zeven dagen in de week veilige seks. Ik ben opperwezen en insect. Ik ben een duizenddingendoekje. Ik ben een gesloten systeem. Ik leef in een glazen huis maar doe nooit open voor bezoek. Ik ben God in de mens, in de mens ben ik de dood van God. Ik ben een warm glas melk koud gedronken. Ik loop de 800 meter in een wereldrecord dat door niemand wordt erkend.
   Ik kom op het moment van afscheid bij mezelf op bezoek. Tussen ontmoeting en herinnering zit niks. Ik maak onbegrijpelijk door het helder uit te leggen. Ik roep twijfels op die geruststellen.
   Ik weet heus wel dat niet iedereen in staat is om een rijk en vervullend leven te leiden zoals ik dat al jaren met mezelf doe, toch probeer ik me in de ander te verplaatsen. Ik begrijp het niet.
   Ik was af tijdens het koken. Ik geef geboorte aan de dood. Ik vier uitbundig feest in een leeg graf. Ik lees een doodsbericht op geestige wijze voor en laat iedereen lachen. Ik reis sneller te voet dan per vliegtuig. Ik geef heel precieze, weldoordachte aanwijzingen die nergens toe leiden. Ik snap tweespalt niet. Snap jij het?

Abdelkader Benali


Over het gedicht

Bovenstaande gedicht van Abdelkader Benali hebben wij overgenomen uit zijn bundel Wax Hollandais. Het gedicht valt onder het hoofdstuk Personificaties. Naast een paar losse gedichten bevindt zich in dit hoofdstuk ook een gedichtenreeks met als titel De hermafrodiet. Bovenstaande gedicht is het eerste gedicht uit deze reeks van in totaal vijf gedichten.

Abdelkader Benali liet zich voor deze reeks inspireren door een beeld van de kunstenaar Femke Otten. De reeks werd in 2016 gebruikt in de performance rond het beeld tijdens De grote Kunstshow in Den Haag. 

Het bovenstaande gedicht van Abdelkader Benali is een mooi voorbeeld van een prozagedicht. Een prozagedicht is een gedicht dat de vorm heeft van proza, maar dat inhoudelijk toch echt een gedicht is.

Gedichtenbundels van Abdelkader Benali

Naast poëzie schrijft Abdelkader Benali ook proza. Hij heeft inmiddels een flink aantal romans op zijn naam staan, naast een verhalenbundel, een essaybundel, literaire brieven en een kookboek.


BOEKEN VAN ABDELKADER BENALI


Gerelateerd


AANMELDEN NIEUWSBRIEF