Rouwgedichten

Hieronder vind je een aantal aansprekende rouwgedichten van beroemde en minder bekende dichters. De selectie is nog beperkt, maar onze bedoeling is om hier in de toekomst meer rouwgedichten aan toe te voegen.


Hieronymus van Alphen
Hester Beers
Inge Boulonois
Ruud Grootveld
Regine Hilhorst
Tonny Hollanders
Constantijn Huygens
Elly-Ann van Luxemburg
Robin Veen
Joost van den Vondel

LEESTIP:
Ik heb alleen woorden
De 100 meest troostrijke gedichten over afscheid en rouw uit de Nederlandse poëzie.


Wat is een rouwgedicht?

Een rouwgedicht is een gedicht over het verlies van een dierbare. Vaak gaat het over een dierbare uit de directe omgeving van de dichter, maar dit hoeft niet altijd zo te zijn. Soms schrijft een dichter ook in opdracht een rouwgedicht.

Lees verder >>>

Gebruik van rouwgedichten

Soms wordt er tijdens een uitvaartdienst een rouwgedicht voorgedragen. De reden hiervoor is dat een rouwgedicht troost kan bieden aan mensen die recent iemand hebben verloren. Wat je ook vaak ziet, is dat een rouwgedicht onderdeel is van een rouwadvertentie.

Wanneer je één van bovenstaande rouwgedichten op die manier wilt gebruiken, hou dan wel rekening met het auteursrecht. Wanneer een dichter langer dan 70 jaar geleden is overleden, dan vervalt het auteursrecht. Je kan dan zonder enig probleem een gedicht gebruiken.

In alle andere gevallen heb jij eigenlijk toestemming nodig van de dichter of van de nabestaanden van de dichter. Dit geldt met name wanneer je als onderdeel van een rouwadvertentie een rouwgedicht laat publiceren in een dagblad.

In de beslotenheid van een uitvaart is het makkelijker om een rouwgedicht voor te dragen zonder toestemming van de dichter. Het is dan wel zo netjes om dan in ieder geval de naam van de dichter te noemen.

Overigens zullen de meeste hedendaagse dichters er weinig moeite mee hebben, wanneer jij van hem of haar een gedicht gebruikt voor een rouwadvertentie of tijdens een uitvaart, zolang je dat maar op correcte en respectvolle wijze doet.