Sportgedichten

Hieronder vind je een aantal aansprekende sportgedichten van bekende en minder bekende dichters. De sportgedichten zijn ingedeeld op de sport waarover een gedicht gaat.

Atletiek
Schaatsen
Voetbal
Wielrennen
Zwemmen

Wij zijn ervan bewust dat het aantal sportgedichten op deze pagina nog beperkt is. Wij hopen in de toekomst meer sportgedichten aan de lijst toe te voegen.


Wat is een sportgedicht?

Definitie sportgedicht

Een sportgedicht is een gedicht over sport.

Toelichting over definitie sportgedicht

Gedichten over sport vormen een relatief jong genre binnen de poëzie. Dit heeft ermee te maken dat eeuwenlang slechts een klein deel van de bevolking met enige frequentie een sport beoefende. Daarnaast bestond sinds de val van het Romeinse rijk geen topsport meer met betaalde atleten. Kortom, sport bestond wel, maar het was geen belangrijk onderdeel van het maatschappelijk leven.

Anno nu is dat heel anders. Meer dan 50% van de Nederlanders beoefent minimaal één keer per week een sport en grote sportwedstrijden worden door vele miljoenen mensen bekeken. De finale van het WK van 2014 werd bijvoorbeeld bekeken door ruim 1 miljard mensen (volgens FIFA). Met andere woorden, sport maakt voor heel veel mensen een belangrijk deel uit van hun leven.

Dit zien wij terug in de toename van de populariteit van sport als thema voor poëzie. Bekende dichters die ook sportgedichten schrijven zijn onder andere Jan Kal en Abdelkader Benali.


UITGELICHT SPORTGEDICHT

Mont Ventoux

dichten is fietsen op de Mont Ventoux,
waar Tommy Simpson nog is overleden.
onder zo tragiese omstandigheden
werd hier de wereldkampioen doodmoe.

op deze col zijn velen losgereden,
eerste categorie, sindsdien tabu.
het ruikt naar dennegeur, Sunsilk Shampoo,
die je wel nodig hebt, eenmaal beneden.

alles is onuitsprekelijk vermoeiend,
de Mont Ventoux opfietsen wel heel erg,
waarvoor ook geldt: bezint eer gij begint.

toch haal ik, ook al is de hitte schroeiend,
de top van deze winderige berg:
ijdelheid en het najagen van wind.

Jan Kal


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


Gerelateerd: