Kabun van Nico van den Raad – Helend wandelen

Naast veel gedichten in vrije vers, schrijft Nico van den Raad ook gedichten binnen verschillende dichtvormen waaronder sonnet, haiku en elf. Hieronder lees je een fraaie kabun van zijn hand. Een kabun is een haiku of tanka die wordt voorafgegaan door een stukje proza dat de context schetst van het korte gedicht.


HELEND WANDELEN

De duinen binnenstappen over het grote metalen rooster bij de ingang roept altijd een gevoel van opluchting op. Ik laat met die stap de hectiek van mijn stad en beelden van wereldrampen achter me. Ook onheilsboodschappen van angstzaaiers vervagen snel. Wandelend over het verharde pad waarlangs omgewaaide bomen liggen te vergaan als gevelde reuzen, speur ik naar herten, bloemen, vogels en eekhoorns. Vul zo mijn hoofd met heilzame indrukken waardoor ik, mentaal gesterkt, oud verdriet kan toelaten en de angst voelen voor de kans op verlies van mijn huidige lief. Daar, in die duinen, kan ik mijn gevoelens balsemen met schoonheid en roep ik herinneringen op aan eerdere wandelingen: als verliefde jongen met een vriendin, als echtgenoot met vrouw en kinderen, als opa met kleinkinderen die enthousiast duintjes op en neer rennen of als vriend in een gesprek met een trouwe kameraad. En als dan, op weg naar een koffiepauze, zinnen voor een gedicht naar boven borrelen, kan ik niet wachten tot ik thuis ben om die, geheeld en verkwikt, aan papier toe te vertrouwen.

ochtend in het duin
stappen door groene stilte
rust schuilt in adem

zonlicht glipt over takken
zo helend, een verlichting

Nico van den Raad


TIP: In zijn bundel Woorden als schuilplaats staan de beste gedichten die Nico van den Raad schreef na de dood van zijn vrouw Joke.