Wat is een 160?

Een 160 is een gedicht van exact 160 tekens.


Toelichting definitie 160

Toen SMS-berichten versturen populair werd, gingen sommige dichters ook gedichten versturen via SMS. Het SMS-gedicht was geboren. Omdat een SMS-bericht bestaat uit maximaal 160 tekens (incl. spaties, returns, cijfers, interpunctie etc), werd het een sport om gedichten te schrijven van exact 160 tekens en weer een nieuwe dichtvorm was geboren: de 160.

Het mooie aan de benaming 160 (in tegenstelling tot SMS-gedicht) is dat daarmee de dichtvorm werd losgekoppeld van het medium waarin hij is ontstaan. Desondanks is bij opkomst van de smart phone en Social Media de 160 een beetje in onbruik geraakt.

De 160 lijkt sterk op de dichtvorm twicht die iets later ontstond bij de opkomst van Twitter. Beide dichtvormen kennen een strenge lengtebeperking die voortkomt uit het medium waarin de dichtvorm is ontstaan. Beide dichtvormen waren ook erg populair tijdens de hypes van de desbetreffende media, maar nu beide hypes voorbij zijn, zijn ook de bijbehorende dichtvormen in populariteit gedaald.

Sommige poëzieliefhebbers proberen om de dichtvormen 160 en twicht via andere platformen levend te houden, maar het is zeer de vraag of dat gaat lukken.


Voorbeeld van een 160

Het volgende korte gedicht van literator Robin Kerkhof is een mooi voorbeeld van een 160:

Helena,

Gisteren was jij een baby,
vandaag ben jij een meisje
en morgen een jonge vrouw.

Waarom heb jij zo'n haast?
Blijf alsjeblieft nog even
papa's kleine meid!

TIP: Dichten doe je zo
Wil jij leren goede gedichten te schrijven? Dan is Dichten doe je zo een absolute aanrader.

LEESTIP: Sms-gedichten
Bloemlezing met sms-gedichten van o.a. Leo Vroman, Elly de Waard, Tonnus Oosterhoff en vele anderen.

LEESTIP:
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat

De beroemdste gedichten uit de Nederlandse en Vlaamse poëzie.