Wat is een SMS-gedicht?

Een SMS-gedicht is een gedicht van maximaal 160 tekens.

Toelichting definitie SMS-gedicht

Toen het versturen van SMS-berichten populair werd, gingen creatieve geesten ook gedichten versturen via SMS. Het SMS-gedicht als dichtvorm was geboren.

Omdat de SMS-technologie niet toestaat om berichten te versturen die langer zijn dan 160 tekens, bestaat een SMS-gedicht uit maximaal 160 tekens.

De dichtvorm SMS-gedicht en de dichtvorm 160 zijn allebei voortgekomen uit de SMS-hype, maar toch is er één belangrijk verschil tussen deze twee dichtvormen. Een 160 is een gedicht met altijd exact 160 tekens. Een SMS-gedicht kan ook minder tekens bevatten.


Intieme poëzie

Over het algemeen richt een SMS-gedicht zich tot één specifiek persoon, want SMS-gedichten komen vrijwel alleen voor als een SMS-bericht dat één persoon naar één ander persoon verstuurt.

Het SMS-gedicht is daarmee een uiterst intieme dichtvorm. Dit maakt het SMS-gedicht uitermate geschikt om op een beknopte en krachtige wijze je gevoelens aan een specifiek persoon te uiten.

Voorbeeld van een SMS-gedicht

Het volgende korte gedicht van literator Robin Kerkhof is een mooi voorbeeld van een SMS-gedicht:

Liefste,

Jij bent zo knap en lief,
een echte hartendief.

Mijn hart die bonkt
als jij naar mij lonkt.

Wil jij nu zijn,
mijn Valentijn?

Bovenstaande SMS-gedicht verstuurde Robin Kerkhof naar zijn vrouw op Valentijnsdag om 9 uur 's ochtends. Daarmee wist hij haar in een romantische stemming te brengen voor de rest van de dag.

Wij zijn de eersten om toe te geven dat dit gedicht van Robin Kerkhof niet bijster origineel is (hij heeft wel betere geschreven), maar dat is bij een SMS-gedicht ook minder belangrijk. Bij een SMS-gedicht gaat het vooral om het gewenste effect te bereiken bij de ontvanger.

TIP: Dichten doe je zo
Wil jij leren goede gedichten te schrijven? Dan is Dichten doe je zo een absolute aanrader.

LEESTIP: Sms-gedichten
Bloemlezing met sms-gedichten van o.a. Leo Vroman, Elly de Waard, Tonnus Oosterhoff en vele anderen.

LEESTIP:
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat
De beroemdste gedichten uit de Nederlandse en Vlaamse poëzie.