Wat is een snelsonnet?

Een snelsonnet is een rijmend puntdicht van zes versregels opgedeeld in twee strofen. De eerste strofe telt vier versregels en de tweede strofe telt twee versregels.

Uitleg definitie snelsonnet

Een snelsonnet is een jonge dichtvorm. Het snelsonnet is ontstaan aan het begin van de eenentwintigste eeuw en kent een paar vormeisen en inhoudelijke regels die uitstekend passen bij het huidige gehaaste tijdsgewricht.

Regels voor een snelsonnet

Een snelsonnet kent altijd exact 6 versregels. Dit is minder dan de helft van een echt sonnet dat altijd uit exact 14 versregels bestaat.

Verder kent een snelsonnet altijd twee strofen. De eerste strofe bestaat uit vier versregels en de tweede strofe bestaat uit twee versregels. Het rijmschema is meestal abba cc, maar het rijmschema abab cc komt ook wel voor.

Net als bij een sonnet zit er in een snelsonnet meestal een wending. Bij een sonnet zit die vaak in de derde of vierde strofe. Bij een snelsonnet zit de wending vrijwel altijd in de tweede strofe. Bij hoge uitzondering is het einde van de eerste strofe ook mogelijk.

Bij een snelsonnet geldt hoe verrassender en komischer de wending, hoe beter het gedicht is geslaagd als snelsonnet. Humor is een belangrijk criterium, maar het is geen keiharde vereiste. Sommige dichters slagen erin naast veel komische snelsonnetten zo nu en dan ook een ontroerend of schrijnend snelsonnet te componeren.

Het laatste criterium is dat een snelsonnet betrekking heeft op de actualiteit. Om deze reden zijn snelsonnetten vooral populair op Social Media en op laagdrempelige gedichtenwebsites zoals gedichten.nl.

TIP: Dichten doe je zo
Wil jij leren goede gedichten te schrijven? Dan is Dichten doe je zo een absolute aanrader.

TIP: Zo werkt poëzie!
Een toegankelijke uitleg over techniek en thematiek in 60 moderne Nederlandse gedichten.

Snelsonnet is géén sonnet

Het is belangrijk te realiseren dat een snelsonnet géén sonnet is. Een sonnet kent namelijk ALTIJD veertien versregels. Dat is een KEIHARDE vereiste. Bij een sonnet mag je bijna alle regels verbreken: metrum, structuur, rijmschema. Echter veertien versregels is heilig. Heeft jouw gedicht één versregel meer of minder, dan is het geen sonnet.

Een snelsonnet kent altijd zes versregels en daarom is een snelsonnet per definitie géén sonnet, ook al doet de naam anders vermoeden.

Voorbeelden

De bekendste dichter die zich heeft bekwaamd in het schrijven van snelsonnetten is Driek van Wissen. Een tijdlang schreef hij zelfs dagelijks een snelsonnet. Later heeft hij dat teruggebracht naar twee snelsonnetten per week, maar ook dat mogen wij gerust beschouwen als een behoorlijk hoog tempo.

Een andere dichter die snelsonnetten schrijft die, naar de mening van de redactie, minstens zo interessant zijn als die van Driek van Wissen is Inge Boulonois. Als voorbeeld citeren wij hier twee snelsonnetten van haar hand.

Rentevoet

Aan banken moest je altijd veel betalen
Bankiers zijn smoezelaars en croesusrijk
Ze vlassen enkel op het aardse slijk
Nu schijnt je spaarrente alweer te dalen!

Om dat te compenseren, naar mijn mening,
Moet je straks rente vángen bij een lening

Inge Boulonois, 11-10-2016

Dichter Inge Boulonois schreef dit snelsonnet naar aanleiding van een nieuwsbericht over het feit dat de spaarrente op een historisch laagtepunt stond.

Tegen Witte Sint

Sint staat voor luie lepe blanke peren,
voor slavendrijverij, schijnheiligheid,
een beeld waar ik als bleekscheet onder lijd
dus moet ik eveneens gaan protesteren:

géén Witte Sint meer op ons grondgebied,
ook hij moet bontgekleurd zijn, net als Piet!

Inge Boulonois, 19-11-2014

Dichter Inge Boulonois schreef dit snelsonnet vier dagen na de landelijke intocht van Sinterklaas. De jaarlijkse Zwarte Piet-discussie was toen weer in volle hevigheid uitgebarsten.

Inge Boulonois
Inge Boulonois

AANMELDEN NIEUWSBRIEF


Gerelateerd: