Wat is een twicht?

Een twicht is een gedicht van maximaal 140 tekens. De twicht is als dichtvorm ontstaan op Twitter.

Toelichting definitie twicht

Het onderscheidende kenmerk van Twitter als Social Media-kanaal is dat een post (of tweet) uit maximaal 140 tekens kan bestaan. Sommige dichters zagen het als een interessante uitdaging om binnen deze beperking toch aansprekende gedichten te schrijven. Het Twittergedicht was geboren.

Kort daarop ontstond de behoefte aan een bondige hashtag zodat Twitter-minded poëzieliefhebbers eenvoudig aansprekende Twittergedichten konden vinden. Omdat de hashtag #twittergedicht te veel tekens opeiste, ontstond al gauw de hashtag #twicht. De term twicht is dus een verkorting van Twittergedicht.

Overigens is de hashtag #twicht geen verplichting bij publicatie van een twicht op Twitter. Wanneer een dichter (bijna) alle beschikbare 140 tekens nodig heeft, dan mag hij de hashtag gerust weglaten, want de hashtag behoort niet tot het gedicht zelf.

Het is ook toegestaan om een andere hashtag te gebruiken. Veel Twitter-dichters gebruiken tegenwoordig vooral de hashtag #poëzie omdat de hashtag #twicht de laatste paar jaren wat in onbruik is geraakt.

Hieronder publiceren wij als voorbeeld een twicht van literator Robin Kerkhof.

Storm

Mijn open jas
hou ik vast
als was ik een vlieger.

De wind
tilt mij op
en voert mij mee
over de zee.

Ik land
in dromenland.

Robin Kerkhof (1974)

TIP: Dichten doe je zo
Wil jij leren goede gedichten te schrijven? Dan is Dichten doe je zo een absolute aanrader.

LEESTIP:
Domweg gelukkig, in de Dapperstraat

De beroemdste gedichten uit de Nederlandse en Vlaamse poëzie.

TIP: Zo werkt poëzie!
Een toegankelijke uitleg over techniek en thematiek in 60 moderne Nederlandse gedichten.

Twicht, SMS-gedicht, 160

De twicht lijkt sterk op een SMS-gedicht, maar de twicht gaat in de opgelegde beperking nog net een stapje verder. Een SMS-gedicht bestaat immers uit maximaal 160 tekens terwijl een twicht uit maximaal 140 tekens bestaat.

Het feit dat het gaat om een maximaal toegestaan aantal tekens betekent dat een twicht en SMS-gedicht natuurlijk ook uit minder dan 140 of 160 tekens mag bestaan. Het zit anders bij de verwante dichtvorm 160. Een 160 bestaat uit precies 160 tekens.

Voor alle drie deze dichtvormen geldt dat zij populair waren toen de hypes van de communicatiekanalen Twitter / SMS op hun hoogtepunt waren. Nu deze hypes voorbij zijn, zijn ook de bijbehorende dichtvormen naar de marges van de poëzie verschoven.


AANMELDEN NIEUWSBRIEF


Gerelateerd: