Wat is een Google-gedicht?

Een Google-gedicht is een gedicht bestaande uit een zoekterm en de zoeksuggesties van Google op basis van desbetreffende zoekterm.

Toelichting op definitie

Wanneer je in de zoekbalk van Google iets intikt, dan geeft Google automatisch een aantal suggesties hoe jij de zoekterm zou kunnen aanvullen. Toen dichter Ingmar Heytze bijvoorbeeld op 12 juli 2020 in de zoekbalk intikte wat gebeurt er, kreeg hij de volgende zoeksuggesties:

Door hiervan een screenshot te maken en te delen met anderen, creëerde Ingmar Heytze feitelijk een Google-gedicht.

Ready made

Een Google-gedicht is een ready made. Een ready made is een bestaande tekst dat een gedicht wordt op het moment dat een dichter de poëtisch waarde erkent en de tekst presenteert als gedicht.

Belangrijk hierbij is de poëtische lading. Wat dat inhoud is onmogelijk te beschrijven, omdat iedere dichter iets anders onder ‘poëtisch’ verstaat. Door twee teksten te vergelijken kan het echter wel duidelijk worden.

Vergelijk bijvoorbeeld het Google-gedicht van Ingmar Heytze eens met wat je krijgt als je in de zoekbalk poëzie invult:

Dat is toch een stuk minder boeiend. Poëzie verrijkt staat er niet eens tussen, terwijl dat toch een gevleugelde uitdrukking is. 😉

Google-gedicht is géén flarf

Misschien heeft u wel eens gehoord van een flarf. Dit is iets anders dan een Google-gedicht.

In de eerste plaats maak je bij een flarf gebruik van de zoekresultaten van Google, terwijl je bij een Google-gedicht gebruikmaakt van de zoeksuggesties van Google.

Ten tweede selecteer je bij het samenstellen van een flarf zinsneden uit de zoekresultaten van Google. Vanwege dit selecteren is een flarf veel minder een ready made dan een Google-gedicht.


Gerelateerd: