Wat is een grafschrift?

Een grafschrift is een kort gedicht over een persoon dat geschikt zou zijn om op de grafsteen te plaatsen. Meestal is een grafschrift bedoeld om de persoon in kwestie te eren.

De enige eis, is dat het gedicht kort genoeg moet zijn om duidelijk op de zerk geplaatst te kunnen worden.

 

De geschiedenis van het grafschrift

De traditie van het schrijven van grafschriften is al eeuwen oud. Echter, het schrijven van opvallende, memorabele grafschriften kwam pas echt op in de Romeinse Republiek.

Grafschriften waren voornamelijk in de gouden eeuw erg populair. Dichters hadden in deze tijd een belangrijke maatschappelijke functie. Vaak werden zij ingezet om gelegenheidsgedichten te schrijven, onder andere voor begrafenissen. Dichters als Joost van den Vondel en P.C. Hooft schreven aardig wat grafschriften.

 

Het doel van een grafschrift

Het schrijven van grafschriften wordt gebruikt om verschillende gevoelens te uiten. Vaak is hoofdzakelijk het doel om niet in de vergetelheid te raken, het wensen opdat de overledene in vrede mag rusten.

Rauw realisme komt ook langs: de vergankelijkheid van het leven. Geniet vandaag van het leven. Heden ik, morgen gij.

 

Dichterlijke grafschriften

De vorm die men aanhoudt in het schrijven van grafschriften is de epigram: een kort bondig gedicht.

Verschillende dichters hebben hun eigen grafschrift geschreven. Een genre dat bij hen regelmatig terugkomt, is het spottende grafschrift. Haast komisch te noemen.

 

Gerrit Komrij.

Hier ligt Gerrit Komrij

Ik denk dat ik omrij

 

De Schoolmeester

Hier ligt Poot

Hij is dood

 

Joost van den Vondel

Hier leit Vondel zonder rouw,

Hij is gestorven van de kou.

 

Uiteindelijk draait het schrijven van grafschriften, op welke manier dan ook, om het taboe van de dood heen. Het gaat om het onbekende.

Ofwel door het geven van een wijze les ofwel door een goede lacher: het doel van elk grafschrift is om uiteindelijk op welke manier dan ook niet volledig te verdwijnen uit de herinnering van je nabestaanden.


Gerelateerd