Liefdesgedichten

Historisch vormen Liefdesgedichten het meest populaire genre binnen de Europese poëzie. Ook tegenwoordig is de liefde nog steeds een belangrijk thema bij veel dichters.

Hieronder vindt u een lijst met een aantal aansprekende gedichten over liefde van bekende en minder bekende Nederlandstalige dichters. De liefdesgedichten die ook zeer geschikt zijn als Valentijnsgedicht hebben wij aangegeven met een asterisk (*).

Anoniem
Jolies Heij
P.C. Hooft
Guido Gezelle
Kees Godefrooij
Elbert Gonggrijp
Herman Gorter
Constantijn Huygens
Willem Kloos
Renée Luth
J. Slauerhoff
Frans Terken
Anneke Wasscher

* Ook zeer geschikt als Valentijnsgedicht.


Liefdesgedichten zijn niet hetzelfde als Valentijnsgedichten

Een liefdesgedicht is een gedicht met de liefde als thema. Vaak wordt in een liefdesgedicht de geliefde bezongen, maar dat hoeft niet. Een liefdesgedicht kan ook gaan over hoe twee mensen de liefde weten te herwinnen (bijv. gedicht Half open jas van Kees Godefrooij) of hoe een liefde eindigt (bijv. gedicht Het zwijgen voorbij van Frans Terken) of over een ander aspect van liefde.

Voor een Valentijnsgedicht gelden strengere regels met betrekking tot de inhoud. In de eerste plaats is een gedicht voor Valentijn altijd gericht aan iemand: jouw Valentijn. Jij schrijft een Valentijnsgedicht voor je geliefde of, als je nog niet officieel samen bent, aan degene op wie jij verliefd bent. In een Valentijnsgedicht bezing je jouw geliefde in poëtische bewoordingen.

Traditionele liefdesgedichten (bijv. 'Mijn lief, mijn lief, mijn lief' van P.C. Hooft) zijn over het algemeen meer geschikt voor Valentijn dan veel liefdesgedichten van hedendaagse dichters. Vanzelfsprekend zijn hier voldoende uitzonderingen op te vinden. Zo kent het gedicht mank van hedendaagse dichter Anneke Wasscher zeer herkenbaar de structuur van een Valentijnsgedicht terwijl bijvoorbeeld het gedicht Cupio Dissolvi, Op de dood van Sterre van de 17e eeuwse dichter Constantijn Huygens niet echt geschikt is voor Valentijn. Echter aangezien dit liefdesgedicht gaat over de dood van de echtgenote van Constantijn Huygens is het gedicht wel weer heel geschikt als rouwgedicht.

Liefdesgedicht alleen voor Valentijn?

Natuurlijk niet! Liefdesgedichten zijn ook zeer geschikt om op andere momenten in het jaar een meisje of dame te verleiden. Ook sommige gecultiveerde heren en gevoelige jongens kunnen geraakt worden, als zij een liefdesgedicht ontvangen van een vrouw of meisje.

Moet je dan zelf een liefdesgedicht verzinnen? Nee hoor, de Nederlandse literatuur is rijk aan prachtige liefdesgedichten van beroemde en minder bekende dichters.

Let wel een beetje op het auteursrecht: Wanneer een dichter langer dan 70 jaar is overleden, dan vervalt het auteursrecht en mag iedereen zijn of haar gedichten vrij gebruiken. Dit geldt bijvoorbeeld voor de liefdesgedichten van P.C. Hooft en Herman Gorter.

Bij dichters die nog leven of korter geleden zijn overleden, moet je eigenlijk om toestemming vragen. Echter de meeste levende dichters hebben er geen bezwaar tegen, als mensen hun gedichten gebruiken voor privédoeleinden.


Gerelateerd:

TIP: Dichten doe je zo
Wil jij leren zelf goede gedichten te schrijven? Dan is Dichten doe je zo een absolute aanrader.

LEESTIPS


Ik heb de liefde lief

De bundel Ik heb de liefde lief biedt een prachtige verzameling liefdesgedichten van veel verschillende dichters uit de Nederlandse en Vlaamse literatuur.


P.C. Hooft

De beroemde 17e eeuwse dichter P.C. Hooft schreef prachtige en complexe sonnetten over de liefde.


Herman Gorter

De liefdesgedichten van 19e eeuwse dichter Herman Gorter komen nog steeds heel modern over. Zijn liefdesgedichten zijn zeer geschikt voor Valentijnsdag.


William Shakespeare

De sonnetten van William Shakespeare behoren tot de beroemdste liefdespoëzie uit de Europese literatuur.


Francesco Petrarca

De liefdesgedichten van Francesco Petrarca zijn bijna net zo beroemd als de sonnetten van Shakespeare.


Uitgelicht liefdesgedicht

Zie je ik hou van je,
ik vin je zo lief en zo licht -
je ogen zijn zo vol licht,
ik hou van je, ik hou van je.

En je neus en je mond en je haar
en je ogen en je hals waar
je kraagje zit en je oor
met je haar er voor.

Zie je ik wou graag zijn
jou, maar het kan niet zijn,
het licht is om je, je bent
nu toch wat je eenmaal bent.

O ja, ik hou van je,
ik hou zo vrees'lijk van je,
ik wou het helemaal zeggen -
Maar ik kan het toch niet zeggen.

Herman Gorter (1864 – 1927)


AANMELDEN NIEUWSBRIEF